Στ. Τσικρικά, πρ. Πνευμονολόγων: Η ελπίδα έχει έρθει με το επίτευγμα της επιστήμης: το εμβόλιο

0
38

Σε έλλειψη στοχευμένης και ευρείας ενημέρωσης για τον εμβολιασμό απέδωσε η Πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας Σταματούλα Τσικρικά το γεγονός ότι δεν έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό των υγειονομικών, σημειώνοντας ότι δεν είναι χαμηλό το ποσοστό που έχει εμβολιαστεί καθώς έπρεπε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και εν μέσω εορτών να δηλώσουν την πρόθεσή τους. Η κα Τσικρικά συμπλήρωσε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από ιδιώτες γιατρούς να εμβολιαστούν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κα Τσικρικά εξέφρασε τη λύπη της για όσα γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί «φυσιολογικού ορού» λέγοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπει και το ακούει, καθώς έχει ήδη γραφτεί στο εξωτερικό αντίστοιχη άποψη, ωστόσο της έκανε εντύπωση με την ταχύτητα που υιοθετήθηκε τόσο γρήγορα αυτή η άποψη. Διερωτήθηκε δε «γιατί να το κάνουμε αυτό, θέλουμε να κοροϊδέψουμε τους εαυτούς μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, την οικογένεια μας και τους ασθενείς μας; Αντιθέτως εμείς που είμαστε μια ανάσα από τον κορονοϊό και κοντά στα άτομα που μάχονται για τη ζωή τους, θα πρέπει να εμβολιαστούμε». Ανέφερε επίσης, ότι «θα πρέπει να εντάξουμε τον εμβολιασμό στα πλαίσιας της κοινωνικής αλληλεγγύςη και της ανθρωπιστικής έννοιας: «εμβολιάζομαι γιατί νοιάζομαι», νοιάζομαι να θωρακίσω τον δικό μου ανθρωπινο οργανισμό, αλλά νοιάζομαι και για τους ανθρώπους που είναι σε κάποιες κατηγορίες που δεν μπορούν να κάνουν ακόμα τον εμβολιασμό ή θα εμβολιαστούν αργότερα».

Η κα Τσικρικά είπε χαρακτηριστικά: «η ελπίδα έχει έρθει με το επίτευγμα της επιστήμης: το εμβόλιο», ενώ απαντώντας για το πότε θα μπορούμε να πούμε ότι έχει χτιστεί το τείχος της ανοσίας είπε πως θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα ο γενικός πληθυσμός θα μπει στη διαδικασία εμβολιασμού και εδώ παίζει σημαντικό ρόλο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.