Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εξελίσσεται η ταυτόχρονη παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού στις 27 χώρες της ΕΕ, προκειμένου αύριο να ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί.

Στην Ελλάδα, τα πρώτα 9.750 εμβόλια της Pfizer μεταφέρθηκαν το πρωί του Σαββάτου 26/12 παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου στις κεντρικές αποθήκες της Αττικής, απ` όπου θα διαμοιραστούν στα κέντρα διανομής και από εκεί στα 1.018 κέντρα εμβολιασμού.

Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς, εξειδικευμένους χώρους που πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων και από εκεί θα ξεκινήσει η διανομή τους στα κέντρα εμβολιασμού.

Επί ποδός έχει τεθεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα του κρατικού μηχανισμού, με τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή αποθήκευση και διανομή των εμβολίων σε όλα τα σημεία της χώρας, ενώ το κέντρο συντονισμού της πρωτοφανούς υγειονομικής επιχείρησης με την επωνυμία «Ελευθερία» βρίσκεται στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας.

Στο σημείο παραλαβής βρέθηκαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τις τελευταίες μέρες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν μετεγκατασταθεί στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός της πρωτοφανούς επιχείρησης, που πήρε το όνομα «Ελευθερία».

Στις 27 Δεκεμβρίου, θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Την Κυριακή 27/12 στις 12 μεσημέρι ανοίγει η αυλαία του εμβολιασμού. Μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος θα εμβολιαστούν πρώτοι συμβολικά στο νοσοκομείο αναφοράς «Ευαγγελισμός», θέλοντας να στείλουν μήνυμα στις ομάδες που βρίσκονται πρώτες στη λίστα εμβολιασμών. Επίσης την Κυριακή 27/12 θα εμβολιαστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα ραντεβού για εμβολιασμό θα αρχίσουν να κλείνονται μέσω της πλατφόρμας Emvolio.gov.gr, με SMS ή μέσω των ΚΕΠ και των φαρμακείων.

Την επόμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. Στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και από την εταιρεία Moderna και από την εταιρεία AstraZeneca. Σταδιακά αναμένεται αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων εμβολίων.

φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Παντελής Σαΐτας

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα