Πιθανό χαρακτήρισε το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, τονίζοντας πως αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Ο κ.Πέτσας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Όλο αυτό το μεσοδιάστημα, βέβαια, θα πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα, τη μάσκα μας, τις αποστάσεις, την ατομική υγιεινή, όλα αυτά, με τα οποία συνηθίσαμε να ζούμε τους τελευταίους 10 μήνες. Δεν μπορούμε να χάσουμε την ανθρωπιά μας, βασιζόμαστε στα βασικά μηνύματα, να προσέχουμε, να μην ανοίγουμε τον κοινωνικό μας κύκλο. Τα Χριστούγεννα ήταν ένα πρώτο κρας τεστ, δεν τελειώσαμε, όμως, έχουμε μπροστά μας την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Επομένως, ο στενός κύκλος είναι καθοριστικός. Και για την Πρωτοχρονιά θα ισχύσει το ίδιο πλαίσιο. Θα περιμένουμε να δούμε τα στοιχεία για να διαπιστώσουμε εάν είχαμε κάποια προβλήματα. Ελπίζω πως όχι. Είδα και εγώ τις εικόνες που δείξατε, όντως υπήρξε μία πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα, αλλά εάν συγκρίνει κανείς την Ελλάδα με τις εικόνες, που είδαμε σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση η ανταπόκριση που είχαν οι συμπολίτες μας. Νομίζω ότι δείχνουμε την υπευθυνότητα που πρέπει, ελπίζω να την δείξουμε και τις υπόλοιπες ημέρες. Να μην χαλαρώσουμε μέσα στις γιορτές, αυτό είναι κρίσιμο.

Καθ’ όσον έρχεται το εμβόλιο δεν εγκαταλείπουμε τα μέτρα προστασίας. Άρα θα πηγαίνουμε σταδιακά, βήμα- βήμα, σε ένα επίπεδο που δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο το ΕΣΥ. Επομένως, αυτή την περίοδο τα στοιχεία δείχνουν πως κάθε εβδομάδα έχουμε μία σταθερή μείωση των κρουσμάτων, της τάξεως του 20-25% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Βλέπουμε όμως πως στο Σύστημα Υγείας δεν πέφτει τόσο γρήγορα, όσο θα θέλαμε, ο αριθμός των διασωληνωμένων ή ο αριθμός των κατειλημμένων ΜΕΘ. Προσδοκούμε πως στις επόμενες 10-12 ημέρες θα δούμε μείωση και στα νούμερα των διασωληνωμένων και των ΜΕΘ.

Μένουμε στο χρονοδιάγραμμα, που έχουμε ορίσει, σίγουρα τα σχολεία είναι προτεραιότητα για να ανοίξουν. Είναι πιθανό να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου και προς το παρόν συζητάμε για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, δεν κάνουμε κάποια διαφοροποίηση. Θυμίζω πως στις 7 Ιανουαρίου θα έχουμε τα σχολεία μας κλειστά για δύο μήνες. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα, όχι μόνον για την πορεία της μάθησης, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους, που έχουν να κάνουν με τη ζωή των μαθητών και την ψυχική τους ισορροπία. Προτεραιότητα, λοιπόν είναι τα σχολεία και σιγά σιγά και άλλοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Πάντα, όταν βγαίναμε από καθεστώς περιοριστικών μέτρων, πηγαίναμε σταδιακά, πιθανόν αυτό να ακολουθήσουμε και τώρα, αλλά αυτό, που προέχει είναι να εκμεταλλευθούμε τις ημέρες, που μένουν έως τις 7 Ιανουαρίου, να συνεχίσουμε την καλή πτωτική πορεία, που έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες και νομίζω θα πάνε όλα καλά».

Aναφερόμενος στο θέμα των εμβολιασμών, τόνισε πως: «Ξεκινούν αύριο οι εμβολιασμοί από τις πρώτες παρτίδες κοντά στις 10.000 δόσεις, περί στους 5.000 συμπολίτες μας θα εμβολιαστούν. Αύριο θα έχουμε συμβολικούς κυρίως εμβολιασμούς της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, για να έχουμε το παράδειγμα προς τους πολίτες, που όλοι θέλουμε. Σιγά-σιγά οι εμβολιασμοί θα επεκταθούν σε όλα τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα ανά την Ελλάδα. Ξέρουμε όλοι πως ο Ιανουάριος θα είναι ένας μήνας, κατά τον οποίο θα τεστάρουμε το σύστημα ότι δουλεύει, από την αποθήκευση και την διανομή έως την προτεραιοποίηση, δηλαδή άνθρωποι που είναι προγραμματισμένο να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν να μην χάσουν το ραντεβού τους. Μετά, και ιδίως ύστερα από την έγκριση του εμβολίου της Moderna στις 6 Ιανουαρίου, θα έχουμε δόσεις και από άλλες εταιρείες και θα αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ανθρώπων, που θα κάνουν το εμβόλιο.

Δεν έχουμε ανακοινώσει ακόμη πού θα εμβολιαστεί ο πρωθυπουργός. Σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς, είτε στον «Ευαγγελισμό», είτε στο «Σωτηρία», είτε στο «Αττικόν». Θα έχουμε πλάνα από τον εμβολιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα έχει γίνει ο εμβολιασμός του πρωθυπουργού. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό ανεξαρτήτως της εταιρείας, όταν παίρνει την έγκριση από τον αρμόδιο οργανισμό φαρμάκων δεν έχει σημασία ποια εταιρεία το έχει παρασκευάσει. Επομένως αυτό που έχει μεγάλη σημασία για τον Ιανουάριο είναι να δουλέψει σωστά το σύστημα της διανομής, γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να πετάμε εμβόλια.

Κατόπιν και όταν φθάσουν τα εμβόλια και των άλλων εταιρειών, από Φεβρουάριο και Μάρτιο θα έχουμε μία μεγάλη επιτάχυνση των διαδικασιών εμβολιασμού, ώστε να πετύχουμε το ποσοστό ανοσίας, που θέλουμε για να αφήσουμε πίσω μας αυτόν τον εφιάλτη. Η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων είναι κάτι, που θα το βλέπουν σταδιακά όλοι οι συμπολίτες μας, όταν θα βλέπουν τους διπλανούς τους ή τους οικείους τους να εμβολιάζονται.

Είναι κάτι πρωτόγνωρο και είναι φυσιολογικό να μας ανησυχούν όλες οι πτυχές της διαδικασίας. Όλη αυτή η διαδικασία διανομής δεν έχει ξαναγίνει όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες. Είναι σημαντικό, όταν ξεκινάει κάτι τόσο μεγάλο να δουλέψει σωστά, επομένως, πρέπει όλοι να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο, ώστε να έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, ώστε να έχουμε την ανοσία, που θέλουμε. Όπως ξέρετε η διαδικασία για να κλείσουμε το ραντεβού για τον εμβολιασμό είναι πολύ απλή, επομένως όλοι να είμαστε προσεκτικοί, να βάλουμε τις ημερομηνίες και το εμβολιαστικό κέντρο, που πρέπει, ώστε να μην έχουμε απώλειες εμβολίων, γιατί δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια, τουλάχιστον στην αρχή».