Με ένα μεγάλο χαμόγελο κι έντονο ενθουσιασμό ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για τη χώρα και τους Bρετανους καθώς εξασφάλισε μια ιστορική συμφωνία που επιτέλους βλέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παίρνει τον έλεγχο από την ΕΕ και να τερματίζει τέσσερα χρόνια πικρών αντιπαραθέσεων.

Σε ένα χριστουγεννιάτικο τηλεοπτικό μήνυμα, που δημοσιεύτηκε στο Twitter χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε ένα σχέδιο αντιγράφου της συμφωνίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ορκίστηκε ότι εναπόκειται πλέον στη Βρετανία «ως ένα νέο και πραγματικά ανεξάρτητο έθνος να συνειδητοποιήσει την τεράστια στιγμή αυτής της στιγμής και να την αξιοποιήσει στο έπακρο» προχωρώντας σε ελεύθερες συναλλαγές με τις Βρυξέλλες από το επόμενο έτος.

«Η συμφωνία είναι καταπληκτικά νέα για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε κάθε τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που βασίζεται σε μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις η οποία έχει επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πιο συγκρατημένη έκανε λόγο για μια συμφωνία «δίκαιη, ισορροπημένη και σωστή». «Αξίζει να παλέψουμε για αυτήν τη συμφωνία. Έχουμε τώρα μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Η Ευρώπη προχωρά τώρα» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και το ίδιο όραμα με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η συμφωνία για το Brexit έβαλε φρένο στην αβεβαιότητα των επιχειρήσεων που έχουν «χτυπηθεί» από την πανδημία με τη λίρα να ανεβαίνει έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση.

Οι βουλευτές θα ψηφίσουν για τη συμφωνία στις 30 Δεκεμβρίου, αφού η κυβέρνηση διέταξε την ανάκληση του Κοινοβουλίου

Ο Keir Starmer, ο αρχηγός των Εργατικών, δήλωσε ότι το κόμμα του θα την υποστηρίξει επιβεβαιώνοντας ότι θα εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία. Ωστόσο, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, πρόσθεσε: «Οι συνέπειες αυτής είναι δικές σας Η ευθύνη για αυτήν τη συμφωνία βρίσκεται ακριβώς στην πόρτα του Αριθμού 10. »

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα εγκρίνει τη συμφωνία μέχρι τον Ιανουάριο, πράγμα που σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί προσωρινά από την αρχή του νέου έτους έως ότου την υπογράψουν.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Αναστασία Καντζάβελου