Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 27 Δεκεμβρίου ξεκινούν ταυτόχρονα οι εμβολιασμοί σε 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Ένα από αυτά, ο Ευαγγελισμός, όπου θα εμβολιαστούν 35 άτομα, κυρίως γιατροί και νοσηλευτές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υγειονομική επιχείρηση εν καιρώ ειρήνης. Μεταξύ των πρώτων που θα εμβολιαστούν θα είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός.

«Μετά τον εμβολιασμό θα περιμένουμε 10-15 λεπτά και θα πάρουμε ενημερωτικό για το πότε θα γίνει η επαναληπτική δόση», δήλωσε ο Δημήτρης Πιστόλας νοσηλευτής.

Μήνυμα αισιοδοξίας στέλνουν από τη Βρετανία Έλληνες γιατροί που έχουν κάνει ήδη έχουν κάνει το εμβόλιο.

Οι τρεις φάσεις του εμβολιασμού

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο «Ελευθερία», μέσα στο Δεκέμβριο θα εμβολιαστούν:

Α΄φάση

-Υγειονομικοί

-Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας και μονάδων φροντίδας χρονίως πασχόντων

Β’ φάση (από Φεβρουάριο 2021)

– Άτομα άνω των 70 (ξεκινώντας όμως αντίστροφα, από τους μεγαλύτερους δηλαδή τους 85 και πάνω)

-Ασθενείς με χρόνια νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας

-Προσωπικό προτεραιότητας για τη λειτουργία του κράτους.

Και στη συνέχεια

Β’ φάση (από Φεβρουάριο 2021)

Άτομα 60-69 (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)

Άτομα 18-59 με υποκείμενα νοσήματα

Στην Γ’ φάση των εμβολιασμών τον Ιούνιο, σειρά θα πάρουν και όλοι οι υπόλοιποι, ηλικίας άνω των 18 χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Διπλή σύσκεψη έγινε νωρίς το πρωί της Πέμπτης υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των ειδικών και των αρμόδιων υπουργών, όπου σημειώθηκαν τα μεγάλα ποσοστά θετικής απόκρισης των υγειονομικών στη διαδικασία. Τονίστηκε ακόμα η σημασία της ενημέρωσης των πολιτών ώστε να χτιστεί σταδιακά τείχος ανοσίας

Να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας και το 2021 να είναι ο χρόνος μιας σωτήριας αλλαγής στην πορεία της χώρας, αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στην «ΕΦ. ΣΥΝ». Όπως ανέφερε: «Και όσο βλέπουμε αυτή τη κυβέρνηση να ξοδεύει ευκαιρίες, να καταστρέφει όσα με θυσίες πετύχαμε, να βυθίζει στην ύφεση και στις ανισότητες την ελληνική κοινωνία, τόσο θα μεγαλώνει αυτή η ευθύνη. Δε χρειάζεται να περιμένουμε τη πλήρη καταστροφή για να παραλάβουμε εκ νέου, σαν το Σίσυφο, τη χώρα στη βαθιά χαράδρα για να τη βγάλουμε στο ξέφωτο».

Το «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Σωτηρία απηύθυνε διαδικτυακά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος και αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας – Επιστήμης, λέγοντας: «Η επιστήμη και η εκκλησία πρέπει να συνεργαστούν διότι ο άνθρωπος είναι το πολυτιμότερο αγαθό και η ζωή του στον κόσμο εσείς είστε οι λειτουργοί της φιλανθρωπίας και δεν είναι μια έκφραση λόγου είναι έκφραση που την έζησα και τη ζω ακόμα.»

Την Πέμπτη 24/12 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 873 νέα κρούσματα, 476 διασωληνωμένους ασθενείς και 55 θανάτους.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα 15 ευρωπαϊκά κράτη, στα οποία θα αρχίσει ο εμβολιασμός την Κυριακή. Μία μία οι χώρες προμηθεύονται τις δόσεις των εμβολίων από το εργοστάσιο της Πφάιζερ, στο Βέλγιο, με την επιχείρηση μεταφοράς να γίνεται κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας.

Τρεις ημέρες πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τα εμβόλια της Pfizer πακετάρονται στο εργοστάσιο της φαρμακευτικής εταιρείας στο Πουρς του Βελγίου. Μπαίνουν στα ειδικά ψυγεία από υπαλλήλους που εργάζονται σε 24ωρες βάρδιες. Και στη συνέχεια φεύγουν – υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας – με φορτηγά που τα μεταφέρουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο καλώντας του πολίτες να εμβολιαστούν τονίζοντας ότι πρόκειται εκτός των άλλων και για μία πράξη αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας.

Τη συγκίνησή της για την αποστολή των πρώτων εμβολίων, ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη εξέφρασε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: «Είμαι συγκινημένη να βλέπω τα πρώτα εμβόλια που εστάλησαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ταυτόχρονα. Σε λίγες ημέρες οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα έχουν εμβολιαστεί. Σύντομα θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους. Μαζί θα ξεπεράσουμε την πανδημία».

Ενώ στην Ιταλία, μία νεαρή νοσοκόμα, η Κλαούντια θα είναι η πρώτη που θα λάβει το εμβόλιο στη χώρα εκπροσωπώντας όπως είπε όλους τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Κλειώ Νικολάου

Πηγή: ΕΡΤ