«Ο Νέμο έχει ένα μήνυμα για εσάς!» είναι ο τίτλος του βίντεο που ανήρτησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Το μαύρο λαμπραντόρ-γκριφόν εμφανίζεται στο βίντεο να «αφηγείται» την ιστορία του, μέσω υποτίτλων:

«Καλημέρα! Είμαι ο Νέμο. Η ιστορία μου ξεκινά με μία εγκατάλειψη. Όμως από τον Αύγουστο του 2017, έχω μία οικογένεια. Και το σπίτι στο οποίο κατοικώ είναι γεμάτο αγάπη! Όπως συνέβη και σε εμένα, 100.000 ζώα εγκαταλείπονται κάθε χρόνο στη Γαλλία. Έτσι, τα Χριστούγεννα, υιοθετήστε τα. Αλλά υιοθετήστε με επίγνωση! Το να φιλοξενήσετε ένα κατοικίδιο ζώο στο σπίτι σας, σημαίνει πως δέχεστε να είστε υπεύθυνοι για εκείνο».

«Το κοινοβούλιο θα συζητήσει ένα νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της εγκατάλειψης ζώων. 20 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για τη στήριξη των κέντρων διάσωσης ζώων και των συλλόγων που ασχολούνται με αυτά. Θα δημιουργηθεί «πιστοποιητικό ευαισθητοποίησης». Οι πωλήσεις των ζώων μέσω διαδικτύου θα αποκτήσουν αυστηρότερο πλαίσιο. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων με χαμηλότερο εισόδημα θα έχουν επιδοτούμενη πρόσβαση σε κτηνιατρική φροντίδα. Η κακομεταχείριση ζώων θα έχει αυστηρότερες κυρώσεις».

«Επειδή το ζώο σας είναι μέλος της οικογένειάς σας. Σας αγαπάει περισσότερο από όλους. Και βασίζεται επάνω σας. Κάτι ξέρω κι εγώ!»

Ο Nemo πρωτοεμφανίστηκε στο πλευρό του Γάλλου πρόεδρο τον Αύγουστο του 2017, συνεχίζοντας την παράδοση των Γάλλων προέδρων να έχουν «πρώτο σκύλο».