Είναι θέμα ωρών να ανακοινωθεί η ιστορική συμφωνία για το Brexit αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να επιβεβαιώσει σήμερα ότι έχει επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία για το Brexit η οποία θα διατηρήσει το εμπόριο με την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο απαλλαγμένο από δασμούς και ποσοστώσεις.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πραγματοποίησαν τακτικές μυστικές τηλεφωνικές κλήσεις τα τελευταία 48ωρα.

Μελετώντας τις τελευταίες «κόκκινες γραμμές» μιας συμφωνίας που τελικά θα γράψει το τέλος μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής διαμάχης που ακολούθησαν τις διαπραγματευσεις της τελευταίας στιγμής για τα δικαιώματα αλιείας, σχολιαζει η εφημερίδα Daily Mail που φέρει τον τίτλο στο πρωτοσέλιδο της «Αλληλούια! καλά Brexmas»

Η πολιτική συντάκτρια του BBC Laura Kuenssberg είπε ότι η Νταουνιγκ Στριτ φαίνεται «πολύ αισιόδοξη » για μια συμφωνία.

Εν μέσω εικασιών ότι και οι δύο πλευρές πλησίαζαν να αποκαλύψουν τη συμφωνία την Τετάρτη το απόγευμα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερικ Μαμερ έγραψε στο Twitter αμέσως μετά τα μεσάνυχτα για να επιβεβαιώσει ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Η εφημερίδα Telegraph κατανοεί ότι τα εναπομείναντα εμπόδια έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, με τις δυο πλευρές να παζαρεύουν την Τετάρτη το βράδυ για τις τελικές λεπτομέρειες σχετικά με την αλιεία και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι Times αναφέρουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ βρίσκονται στο «χείλος» μιας ανακοίνωσης που θα καθορίσει τη σχέση τους για δεκαετίες. Η συμφωνία, προσθέτει, καθυστέρησε καθώς οι δικηγόροι και οι διαπραγματευτές προσπάθησαν να θέσουν τους τελικούς συμβιβασμούς – ιδίως στο θέμα της αλιείας σε ένα δεσμευτικό νομικό κείμενο.

Οι ρυθμίσεις είχαν τεθεί σε εφαρμογή για μια επίσημη τηλεοπτική ανακοίνωση την Τετάρτη στις 7.30μμ, αλλά, καθώς η βραδιά ξεκίνησε, έγινε σαφές ότι καμία πλευρά δεν ήταν αρκετά έτοιμη να βάλει την υπογραφή της σε μια συμφωνία.

Το έγγραφο συμφωνίας πιστεύεται ότι είναι περίπου 2.000 σελίδες, με τις δύο πλευρές να το έχουν στα χέρια τους έως τις 31 Δεκεμβρίου – όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ – προκειμένου να εγκριθεί από το σύνολο των βουλευτών.

Ανταπόκριση Λονδίνο Νατασα Κατζάβελου