Οι σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας άνοιξαν ξανά από σήμερα το πρωί για τα 10.000 φορτηγά που παρέμειναν ακινητοποιημένα για 48 ώρες στη νότια Αγγλία  αφού η γαλλική κυβέρνηση συμφώνησε να άρει την ταξιδιωτική απαγόρευση επιβάλλοντας μαζικά τεστ στους οδηγούς των φορτηγών με την βοήθεια του στρατού.

Οι Γάλλοι πολίτες, οι Βρετανοί υπήκοοι που ζουν στη Γαλλία και οι μεταφορείς είναι μεταξύ εκείνων που είναι πλέον σε θέση να ταξιδέψουν εάν έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ , μια ακόμη μεγάλη δοκιμασία για την βρετανική κυβέρνηση καθώς πρέπει να ανταπεξέλθει σε χιλιάδες τεστ ημερησίως , μια οδηγία που θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά τουλάχιστον ως τις 6 Ιανουαρίου

Ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σάπς, δήλωσε ότι «θα χρειαστούν δύο ή τρεις ημέρες έως ότου εξομαλυνθεί αυτή η κατάσταση» τόσο στη ροή των φορτηγών όσο και στις αλυσίδες των σουπερμάρκετ.

Ο πρόεδρος ενός μεγάλου προμηθευτή φρέσκων τροφίμων δήλωσε στην Financial Times ότι πολλά οχήματα δεν είχαν ακόμη ξεκινήσει για τo λιμάνι της Μάγχης.  «Αυτό που βλέπετε στην τηλεόραση είναι μια στιγμή της πραγματικής εικόνας. Υπάρχουν χιλιάδες φορτηγά σε αλάνες  και αποθήκες που περιμένουν να επιστρέψουν στο Ντόβερ».

Επιπλέον ,χθες η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco εισήγαγε όριο αγοράς στους καταναλωτές σε είδη όπως χαρτί τουαλέτας, αυγά, ρύζι και σαπούνι αναφέρει η Daily Mail. Οι πελάτες στο σούπερ μάρκετ περιορίζονται πλέον σε ένα προϊόν ανά άτομο στα συγκεκριμένα είδη για προληπτικούς λόγους για τη διευκόλυνση της εξομάλυνσης της ζήτησης τις επόμενες εβδομάδες

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times,ορισμένοι Βρετανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ένας παράγοντας στην απόφαση του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν να κλείσει απότομα τα σύνορα ήταν η επιθυμία να δώσει στη Βρετανία μια γεύση για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει το Brexit χωρίς συμφωνία όταν η μεταβατική περίοδος λήγει την 1η Ιανουαρίου. «Όμως από το γραφείο του κ. Μακρόν επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει σχέση με το Brexit και ότι τα σύνορα έκλεισαν για λόγους υγείας. «Δεν πρόκειται για εκδίκηση, αλλά για ανάληψη ευθύνης», δήλωσε ένας Γάλλος αξιωματούχος.

Σήμερα αναμένεται ανακοίνωση από τον Μπόρις Τζόνσον ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» λοκντάουν την Πρωτοχρονιά σε συνεννόηση με  τους τοπικούς δημάρχους σε περιοχές που βρίσκονται ή αναμένονται στις 30 Δεκεμβρίου να υπαχθούν στην βαθμίδα 4. Η εφημερίδα Telegraph αναφέρει «η προσδοκία είναι ότι μετά  τα Χριστούγεννα,  οι πιθανότητες καθολικού λοκντάουν το νέο έτος φαίνονται αρκετά υψηλές».

Ο Ρόμπερτς Τζένρικ, ο υπουργός Στέγασης επισήμανε στο Sky News ότι η μετάλλαξη είναι διαδεδομένη στις «περισσότερες περιοχές της χώρας» και «ίσως χρειαστεί να αναλάβουμε περαιτέρω δράση» συνιστώντας στους πολίτες «να αποφεύγουν το Κεντ αυτή τη στιγμή».

Το δυτικό Σάσεξ  συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών που εξετάζονται για την κατηγορία 4, σύμφωνα με τους Times ενώ στο Μπέρνλι, στο Λάνκασιρ στη βορειοδυτική Αγγλία, το ποσοστό μόλυνσης ανέρχεται σε 438 ανά 100.000 άτομα.

Η Βρετανία χθες κατέγραψε 691 θανάτους – τον δεύτερο μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό από τον περασμένο Μάιο ενώ τα ημερήσια κρούσματα έφτασαν τα 36.804, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγράφει μέχρι σήμερα

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου