Δραματικές είναι οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ωρών για το Brexit, την ώρα που η Βρετανία απομονώνεται όλο και περισσότερο μετά και την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊό. 

Ο Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν αναλάβει προσωπικά τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στην αλιεία, και έχουν πλέον ανοιχτή γραμμή μεταξύ τους να μιλάνε άμεσα όποτε είναι απαραίτητο.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ στη «Sun» αναφέρουν ότι υπάρχει μία συμφωνία στο τραπέζι με έντονες φήμες για την τελική κίνηση αύριο Τετάρτη καθώς και οι 2 πλευρές θέλουν την παραμονή να γιορτάσουν σπίτι τους.

Η απόφαση πριν λίγο να ανοίξουν τα σύνορα της Γαλλίας με κάποιους όρους θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις καθώς η ένταση των τελευταίων 2 ημερών μεταξύ ΗΒ και Γαλλίας απείλησαν τις ισορροπίες στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου για την αλιεία θέλει το μπλοκ να χάνει περίπου το ένα τρίτο από την αξία των αλιευμάτων τους στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια μεταβατική περίοδο πέντε ετών, από την αρχική απαίτηση για μείωση κατά 60% σε διάστημα τριών ετών.

Η ΕΕ ζητάει να αποδίδει το 25% σε διάρκεια έξι ετών.

Οι βουλευτές έχουν ενημερωθεί να είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στη Βουλή των Κοινοτήτων προκειμένου να ψηφίσουν μία συμφωνία με την ΕΕ στις 30 Δεκεμβρίου μετά τη μελέτη του κειμένου που τυχόν θα προκύψει την Τετάρτη.

Τελευταία δημοσκόπηση της YouGov δείχνει ότι το 51% έναντι του 33% των πολιτών να θέλουν παράταση της μεταβατικής περιόδου μετά τις 31 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ στο λιμάνι του Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία οι υγειονομικές αρχές είναι έτοιμες να αρχίσουν δουλειά στα νέα τελωνεία που δημιουργήθηκαν.

Ανταπόκριση από Λονδίνο Ευδοξία Λυμπέρη