ανταπόκριση από την Ισπανία για την ΕΡΤ: Δώρα Μακρή

Η συμφωνία που ολοκληρώνεται μεταξύ Ισπανίας- Μ. Βρετανίας- Γιβραλτάρ (ανεξάρτητα από τις συνομιλίες Μ. Βρετανίας- ΕΕ) με θέμα το Γιβραλτάρ, ορίζει ότι ο Βράχος θα ενταχθεί τελικά στην ζώνη Σέγκεν.

Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι Ισπανοί που εργάζονται στην βρετανική αποικία και αριθμούν περί τις 10.000 όσο και οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ θα απολαμβάνουν από 1ης Ιανουαρίου 2021 ελεύθερη μετακίνηση. Δεν θα ισχύει όμως το ίδιο για τους Βρετανούς που θα ταξιδεύουν αεροπορικώς προς τον Βράχο καθώς σε αυτούς θα γίνεται έλεγχος διαβατηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 το 96% των περίπου 34.000 κατοίκων του Γιβραλτάρ ψήφισε ‘όχι’ στο δημοψήφισμα για το Brexit. Επίσης η συμφωνία των τριών μερών της τελευταίας στιγμής λίγο πριν εκπνεύσει το 2020, θα διευκολύνει τόσο τους Ισπανούς εργαζόμενους στο Γιβραλτάρ οι οποίοι μπαινοβγαίνουν στον Βράχο τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, όσο και τους κατοίκους του Γιβραλτάρ οι οποίοι επίσης θα μετακινούνται χωρίς πρόβλημα όχι μόνο σε ολόκληρη την Ισπανία αλλά συνολικά στις 26 χώρες που ανήκουν στη ζώνη Σέγκεν.