Σερβία – κορονοϊός: Έφτασε στο Βελιγράδι η πρώτη ποσότητα των εμβολίων της Pfizer-Biontech

Βελιγράδι: του ανταποκριτή της ΕΡΤ Νίκου Πέλπα

Τα πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό των εταιριών Pfizer-Biontech έφτασαν σήμερα το πρωί στη Σερβία και άρχισαν οι προετοιμασίες για τον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Πρόκειται για μικρή ποσότητα 4800 δόσεων που έφτασε με ειδική πτήση στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου και θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό τροφίμων γηροκομείων.

Η Σερβία είναι από τις πρώτες χώρες που υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια του συγκεκριμένου εμβολίου και προπλήρωσε 1,8 εκατομμύρια δόσεις. Η συμφωνία προβλέπει ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα παραδοθούν στην Σερβία 340.000 δόσεις του εμβολίου και οι υπόλοιπες μέχρι το τέλος του 2021. Η Σερβία υπέγραψε επίσης συμφωνία για την προμήθεια άλλων τριών εμβολίων που αναπτύχθηκαν στην Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Στην Σερβία καθημερινά εντοπίζονται περισσότερα από 3000 νέα κρούσματα κορονοϊού. Παρ όλα αυτά η κυβέρνηση αποφάσισε να χαλαρώσει τα μέτρα επιτρέποντας την λειτουργία όλων των καταστημάτων τις καθημερινές έως τις 8:00 η ώρα το βράδυ. Μέχρι σήμερα τα καταστήματα λειτουργούσαν έως τις 5:00 η ώρα το απόγευμα.

Από την εκδήλωση της πανδημίας στην Σερβία επιβεβαιώθηκαν 303.747 κρούσματα κορονοϊού ενώ απεβίωσαν από επιπλοκές της νόσου 2.733 άνθρωποι. Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 9.627 ασθενείς εκ των οποίων οι 330 είναι διασωληνωμένοι.