Νόμο που ενισχύει τις εγγυήσεις για ασυλία των πρώην προέδρων της Ρωσίας σχετικά με αδικήματα που έχουν διαπράξει όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θητείας τους αλλά και στη ζωή τους, υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη.

Η διαδικασία στέρησης της ασυλίας που αφορά στους πρώην προέδρους αλλάζει. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι η Κρατική Δούμα (Kάτω Bουλή) θα πρέπει να απαγγείλει κατηγορίες περί εσχάτης προδοσίας ή άλλης ειδεχθούς εγκληματικής πράξης, ενώ την τήρηση της διαδικασίας που αφορά στην απαγγελία των κατηγοριών θα πρέπει να επικυρώσουν το Ανώτατο και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Με βάση την επικύρωσή τους, την απόφαση λαμβάνει το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Bουλή).

Σύμφωνα με την έως τώρα ισχύουσα νομοθεσία, κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου μπορούσε να απαγγείλει η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας (αντίστοιχη με το FBI στις ΗΠΑ) σε περίπτωση που ασκείτο ποινική δίωξη για διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης κατά την περίοδο της άσκησης των καθηκόντων του. Το πόρισμα αποστελλόταν στην Κρατική Δούμα που έδινε την συγκατάθεσή της για τη στέρηση της ασυλίας, ενώ στη συνέχεια το ζήτημα εξέταζε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Πηγές: TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ