Για την ώρα  δεν υπάρχει απόδειξη  πως το νέο στέλεχος  του ιού προσβάλει περισσότερο τα παιδιά  αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook o καθηγητής πολιτικής υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, το στέλεχος αυτό μάλλον μεταδίδεται πιο εύκολα, αλλά ακόμη συλλέγονται στοιχεία, σημειώνει ο καθηγητής

Τα εμβόλια φαίνεται πως θα εξακολουθούν να λειτουργούν και κατά του νέου στελέχους.

Συγκεκριμένα  ο καθηγητής προχώρησε στην ανάρτηση με αφορμή αρκετά́ δημοσιεύματα   που αναφέρονται σε μια πιθανή́ συσχέτιση του νέου στελέχους του κορονοϊού́ με τα παιδιά́. Αυτό́ που ξέρουμε, σημειώνει, είναι πως ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά́ γύρω στον Σεπτέμβριο και έφτασε να αντιστοιχεί́ σχεδόν τα δυο τρίτα των περιπτώσεων – στο Λονδίνο και στη Ν. Αγγλία- στα μέσα Δεκέμβριου.

Αλλά́

  • Υπάρχει εργαστηριακή́ απόδειξη πως λόγω κάποιου βιολογικού́ μηχανισμού́ το νέο στέλεχος προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά́; Δεν έχουμε τέτοια στοιχειά ακόμα στα χεριά μας.
  • Υπάρχει απόδειξη πως το νέο στέλεχος επιβαρύνει την κλινική́ εικόνα στα παιδιά́; Δεν υπάρχει τέτοια ανακοίνωση.
  • Υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από́ το NERVTAG ή άλλο επίσημο βρετανικό́ φορέα για την αναλυτική́ ηλικιακή́ κατανομή́ της διασποράς του νέου στελέχους; Όχι ακόμη.

Σε δήλωσή του ο καθηγητής Ferguson και μέλος του NERVTAG αναφέρθηκε σε ένδειξη (“hint”) πως προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά́. Ο Peter Horby, ο πρόεδρος του NERVTAG, δήλωσε  στο Science Media Center πως αξιολογώντας τα υπάρχοντα στοιχειά μπορούν πλέον να πουν – με μεγάλη εμπιστοσύνη- ότι αυτή́ η παραλλαγή́ έχει πλεονέκτημα μετάδοσης σε σχέση με άλλες παραλλαγές του ιού́ επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι δηλαδή́ δεδομένο πως υπάρχει μεγάλη διασπορά́ στην κοινότητα, άρα και αναμενόμενο να υπάρχει μεγάλη -πιθανώς ασυμπτωματική- διασπορά́ μεταξύ́ παιδιών.

Γιατί́;

Γιατί́ τα σχολεία ήταν ανοιχτά́ όλο αυτό́ το διάστημα. Ίσως λοιπόν αυτή́ η αναφερομένη ως παρατηρούμενη αύξηση προκύπτει επειδή́ τα παιδιά́ έχουν περισσότερες συναναστροφές.

Επομένως, εφόσον για την ώρα δεν έχουμε στοιχεία πως το νέο στέλεχος είναι πιο επικίνδυνο, και ξέροντας πως ο κορονοϊός δεν είναι πολύ́ επικίνδυνος για τα παιδιά́, ίσως να περιμένουμε για τις επίσημες και εμπεριστατωμένες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Για την ώρα με βάση τα ανακοινωμένα στοιχεία, δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος ανησυχίας

  • Για διασπορά́ που συσχετίζεται με αυξημένο ρίσκο για τα παιδιά́,
  • Για μη αποτελεσματικότητα των εμβολίων στους μεγάλους.

Εάν όντως φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά́ στον παιδικό́ πληθυσμό́, τότε πρέπει να ιχνηλατηθεί και να μελετηθεί.

Σε ότι αφορά το νέο Lockdown  o κ.Μόσιαλος σχολιάζει ότι «προφανώς αυτή́ η ανησυχία της επιτροπής μας οδήγησε στην αύξηση των περιορισμών. Για την ώρα υπάρχουν και κάποιες προτάσεις που εάν εισακουσθούν ίσως να μην ανοίξουν τα σχολεία στις αρχές της νέας χρονιάς. Τέλος, μου φαίνεται λογικό́ να υπήρξε μεγαλύτερη διασπορά́ ενός νέου στελέχους στα παιδιά́ γιατί́ ήταν ανοιχτά́ τα σχολεία, όπως είπα.

Είναι πλέον σαφές ότι το κλείσιμο των σχολείων ήταν ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα στη ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας μετά το πλήρες lockdown.