Το Ισραήλ μοιάζει να οδηγείται στην τέταρτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε δύο χρόνια, καθώς τα κόμματα της συμπολίτευσης δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμβιβασμό στις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής οι οποίες κράτησαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Η κυβέρνηση συνεργασίας του Λικούντ, του κόμματος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του κόμματος Μπλε και Λευκό του υπουργού Αμύνης στρατηγού ε.α. Μπένι Γκαντς έχει θεωρητικά περιθώριο μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα για να συμφωνήσει όσον αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Κνέσετ, η ισραηλινή Βουλή, θα διαλυθεί αυτόματα.

Τα 49 από τα 120 μέλη της Κνέσετ καταψήφισαν την πρόταση νόμου που προέβλεπε να παραταθεί η προθεσμία για την έγκριση του προϋπολογισμού κατά μία εβδομάδα. 47 τάχθηκαν υπέρ, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του σώματος είτε απείχαν, είτε απουσίαζαν από τη συνεδρίαση.Εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός, θα διεξαχθούν νέες εκλογές στις 23η Μαρτίου.

Η κυβέρνηση συνεργασίας των πρώην αντιπάλων Νετανιάχου και Γκαντς αντιμετώπιζε προβλήματα από την αρχή, όμως οι εντάσεις κλιμακώθηκαν πολύ το τελευταίο διάστημα.

Η συμφωνία συνεργασίας που είχαν συνάψει τα δύο κόμματα όριζε πως η κυβέρνηση έπρεπε να καταρτίσει διετή προϋπολογισμό, για το 2020 και το 2021. Ο Νετανιάχου όμως πήρε πίσω τη δέσμευσή του και αξίωσε να εγκριθεί προϋπολογισμός μόνο για το τρέχον έτος, επικαλούμενος την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Επικριτές του δεξιού πρωθυπουργού βλέπουν στην αλλαγή στάσης του Νετανιάχου μια προσπάθεια να αποτρέψει την πρωθυπουργοποίηση του Γκαντς το φθινόπωρο του 2021, κάτι που όριζε επίσης το σύμφωνο των δύο παρατάξεων.

Ανάμεσα σε άλλα ζητήματα που έχουν πυροδοτήσει εντάσεις είναι οι διορισμοί δικαστών και οι εξουσίες του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ανήκει στο Μπλε και Λευκό, το κόμμα του απόστρατου αρχηγού του επιτελείου.Παράλληλα η ποινική διαδικασία σε βάρος του Νετανιάχου για τρεις υποθέσεις διαφθοράς συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη με τον Γκαντς να κατηγορεί τον αρχηγό του Λικούντ πως κάνει τα πάντα για να αποφύγει την καταδίκη του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ