Ηνωμένο Βασίλειο: Χάος ως τα Χριστούγεννα – Προς εξέταση ένα τρίτο εθνικό lockdown

Σε πλήρης απομόνωση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο από αέρα και θάλασσα. Δρακόντεια μέτρα αναμένονται να επιβληθούν συνολικά στην Αγγλία με τον ερχομό του νέου έτους και η απόφαση αυτή θα ανακοινωθεί την Τετάρτη στις 30 Δεκεμβρίου ενώ στο τραπέζι τίθεται η πρόταση ενός τρίτου εθνικού lockdown. Ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει μαζικά τεστ Covid σε οδηγούς φορτηγών για να ανοίξει ξανά τα λιμάνια, αναφέρει η εφημερίδα Telegraph.

Η ταχεία εξάπλωση του ιού σημαίνει ότι η νέα κρίση που αντιμετωπίζει ο Μπόρις Τζόνσον κλιμακώνεται δραματικά, με το χάος στα λιμάνια της Μάγχης που προκλήθηκε από τη γαλλική ταξιδιωτική απαγόρευση να αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων με περισσότερες από 40 χώρες να έχουν απομονώσει τη Βρετανία λόγω του νέου στελέχους του κορονοϊού.

Έως και χθες αργά το απόγευμα υπήρχαν 945 φορτηγά σταθμευμένα στον M20, και όχι 174 όπως ισχυρίστηκε ο Μπόρις Τζόνσον στη συνέντευξη Τύπου αναφέρει η εταιρία αυτοκινητοδρόμων της Αγγλίας.

Η απαγόρευση ανάγκασε το Ντόβερ να κλείσει βυθίζοντας το λιμάνι σε χάος με ουρές μήκους 23 μιλίων ενώ οι καταναλωτές έσπευσαν σε αγορές πανικού σε ορισμένα μέρη της Βρετανίας εν μέσω φόβων για έλλειψη φρέσκων τροφίμων. Ωστόσο οι μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ και οι χονδρέμποροι προειδοποιούν τους Βρετανούς για ελλείψεις σε είδη σαλάτας, μαρουλιού, μπρόκολου και εσπεριδοειδών τα Χριστούγεννα

Συνολικά 10.000 εμπορικά φορτηγά εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα οποία 3.000 φορτηγά μεταφέρουν λαχανικά, λουλούδια και φυτά από την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι μικρά καταστήματα, τοπικές αγορές, εστιατόρια και επιχειρήσεις τροφοδοσίας θα υποστούν επιπλέον κρίση αφού προμηθεύονται το 40% των φρούτων και λαχανικών από άλλες χώρες

Επιπλέον θα επηρεαστούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα φροντίδας καθώς πολλά από αυτά βασίζονται στους χονδρέμπορους που λαμβάνουν καθημερινές παραδόσεις από την Ευρώπη

Ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον επισήμανε χθες ότι υπάρχουν «ισχυρές αποδείξεις» για υψηλότερη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους κατά 50%, καθώς και ότι από τα νέα δεδομένα προκύπτουν ενδείξεις για «υψηλότερη τάση προσβολής των παιδιών», κάτι όμως που ακόμα δεν έχει αποδειχθεί.

Αντιστοίχως και η καθηγήτρια Γουέντι Μπάρκλεϊ, ειδική στην ιολογία και μέλος της NERVTAG, σημείωσε ότι μια από τις μεταλλάξεις εμφανίζει στοιχεία που δείχνουν ότι τα παιδιά «είναι ενδεχομένως εξίσου ευαίσθητα σ’ αυτόν τον ιό όσο και οι ενήλικες».

Χθες καταγράφηκαν 33.364 κρούσματα του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο και 215 θάνατοι.

Ανταπόκριση-Βρετανία: Νατάσα Καντζάβελου