Δ. Παρασκευής: Ανησυχούμε για χαλάρωση μέσα στις γιορτές

Αναφορικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος  έχει γίνει μεγάλος ντόρος και συζήτηση χωρίς να υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν τη μεγάλη μολυσματικότητα ή τον τυχόν αυξημένο κίνδυνο για τα παιδιά, τόνισε ο Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. «Άρα απουσία τεκμηρίωσης αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο υποθέσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Για τα παιδιά ανέφερε ότι κατά κανόνα αν και είναι λιγότερο ευάλωτα στον κορονοϊό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να μολυνθούν και ακολουθούν γενικά το φορτίο στην κοινότητα.

Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι χρειάζεται ψυχραιμία, προς το παρόν δεν έχουμε κανένα δεδομένο για το ότι αυτό είναι πιο ανησυχητικό, είπε ο κ. Παρασκευής και πρόσθεσε ότι «παρ΄όλα αυτά παίρνουμε τα μέτρα μας, όπως παίρνουμε για όλα τα στελέχη, έτσι ώστε γενικά να μην κινδυνεύσουμε από τον κορονοϊό».

Εκτίμησε ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι αποτελεσματικά καθώς υπάρχει σημαντική μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, αλλά όπως είπε υπάρχει ανησυχία για τις γιορτές γιατί μια τυχόν χαλάρωση, ακόμα και σε επίπεδο συνευρέσεων στα σπίτια, μπορεί να απειλήσει ότι έχουμε καταφέρει αυτές τις εβδομάδες.