Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνεδριάζει σήμερα για την έγκριση διάθεσης του εμβολίου της PFIZER biontech, ενώ στις 6 Ιανουαρίου αναμένεται να πράξει το ίδιο προκειμένου να εγκρίνει τη διανομή και του εμβολίου της Moderna στην ΕΕ.

Την Τετάρτη θα δοθεί η τελική έγκριση από την Κομισιόν, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις χώρες-μέλη από τις 27 ως και τις 29 Δεκεμβρίου όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να καταβάλει 15,5 ευρώ (18,9 δολάρια) ανά δόση για το εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Η τιμή, που είναι εμπιστευτική και αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για συνολικά 300 εκατ. δόσεις, είναι λίγο χαμηλότερη από τα 19,5 δολάρια ανά εμβόλιο που συμφώνησαν να καταβάλουν οι ΗΠΑ για την πρώτη παρτίδα 100 εκατ. δόσεων του ίδιου εμβολίου.

Το έγγραφο της ΕΕ με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε εσωτερικά αφού η ΕΕ ανακοίνωσε τη συμφωνία προμήθειας με τη Pfizer και τον γερμανικό της εταίρο BioNTech στις 11 Νοεμβρίου.

Ανταπόκριση : Ειρήνη Ζαρκαδούλα