Η πανδημία είναι ενα εθνικό θέμα και η οποιαδήποτε κριτική να γίνεται με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς από το σημείο ελέγχων ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) στην Ελευσίνα όπου βρίσκεται μαζί με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Αρκουμανέα. Σε σχέση με την εικόνα στη Δυτική μετά από το λοκντάουν είπε ότι οι στοχευμένοι έλεγχοι δείχνουν πως δεν υπάρχει μεγάλη διασπορά.

«Η δική μας δουλειά δεν είναι η πολιτική διαχείριση της πανδημίας. Εμείς, θέτουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα υπόψη των επιδημιολόγων και εκείνοι κάνουν προτάσεις. Ετσι λειτουργήσαμε και στην περίπτωση της Δυτικής Αττικής. Αντιλαμβάνομαι τους μετά Χριστόν προφήτες, αλλά πρέπει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία να αντιληφθούμε ότι είναι εθνικό θέμα και η κριτική να γίνεται με βάση το αποτέλεσμα», είπε.

«Δεν λειτουργούμε με βάση τη διαίσθηση, λειτουργούμε με βάση τα δεδομένα. Γίνονται τεχνικές συσκέψεις δυo φορές την ημέρα υπάρχουν πληροφοριακά συστήματα, αλγόριθμοι και red flags και βάσει αυτών προχωράμε σε ποιοτικές αναλύσεις σε όλη τη χώρα» είπε.

Από νωρίς εκατοντάδες άνθρωποι εχουν βρεθεί στα σημεία σε Ελευσίνα και Μάνδρα, όπου κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούσαν δωρεάν rapid test, μέσα από το αυτοκίνητο (drive through). Έλεγχοι και στο Δήμο Ασπροπύργου στην Κοινότητα Ρομά.