Κορονοϊός : Και εκτός Βρετανίας το νέο στέλεχος του ιού – Πληθαίνουν οι χώρες που αναστέλλουν πτήσεις

0
36

Το νέο, λιγότερο επικίνδυνο αλλά άκρως μολυσματικό, στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε εθνικό lockdown. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν ήδη τις πτήσεις τους προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι ταξιδιώτες που φθάνουν στην Ελλάδα από τη Βρετανία θα μπαίνουν σε καραντίνα 7 ημερών.

Η μία μετά την άλλη, διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλουν πτήσεις και δρομολόγια τρένων από τη Βρετανία, λόγω της εμφάνισης εκεί μιας μετάλλαξης του ιού. Την αρχή έκανε η ολλανδική κυβέρνηση η οποία ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την 1η Ιανουαρίου μετά τον εντοπισμό και στην Ολλανδία του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου στελέχους από τη Βρετανία. Η ίδια μετάλλαξη του ιού έχει επίσης εντοπιστεί στη Δανία και την Αυστραλία, ανέφερε αξιωματούχος του ΠΟΥ στο BBC.

Το παράδειγμα της Ολλανδίας ακολούθησε το Βέλγιο αναστέλλοντας τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας), με τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κρο να δηλώνει στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάϊο ανακοίνωσε ότι η Ιταλία αναστέλλει τις πτήσεις από και προς την Βρετανία λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

Η Γαλλία διακόπτει από τα μεσάνυχτα όλες τις μετακινήσεις ατόμων, «περιλαμβανομένων όσων συνδέονται με μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της χερσαίας, της αεροπορικής και της θαλάσσιας οδού, προερχομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο», λόγω της ανίχνευσης νέου στελέχους του κορονοϊού, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η Ιρλανδία διακόπτει τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα «τουλάχιστον» 48 ωρών από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ενώ οι θαλάσσιες συνδέσεις παραμένουν σε λειτουργία.

Και η Αυστρία σχεδιάζει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα στους επιβάτες πτήσεων από τη Βρετανία. Το αυστριακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επιβάλει απαγορεύσεις προσγείωσης σε πτήσεις από τη Βρετανία και πως γίνεται επεξεργασία των σχετικών λεπτομερειών.

AP Photo/Matthias Schrader

H Γερμανία περιορίζει τις «δυνατότητες σύνδεσης» με τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική μετά την εμφάνιση νέου στελέχους του κορονοϊού. Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής διακόπτονται όλες οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Γερμανία, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν στην γερμανική τηλεόραση ARD.  Ο ίδιος ανέφερε ότι η Γερμανία δεν έχει ανιχνεύσει το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίσθηκε στη Βρετανία, όμως πρόσθεσε ότι λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν οι πληροφορίες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ελλάδα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε έκτακτο μέτρο 7ημερης καραντίνας