Ελβετία: Πράσινο φως για το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech

0
38

Εγκρίθηκε στην Ελβετία η χρήση του εμβολίου των  Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19, όπως ανακοίνωσε η εθνική ρυθμιστική αρχή υγείας Swissmedic.

«Έπειτα από μια σχολαστική εξέταση των διαθέσιμων πληροφοριών, η Swissmedic κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19 των Pfizer/BioNTech είναι ασφαλές και τα πλεονεκτήματά του υπερτερούν των κινδύνων», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Έπρεπε να πάρουμε αυτήν την απόφαση σύντομα, εγγυώμενοι τον σεβασμό σε τρεις βασικές προϋποθέσεις: την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα», δήλωσε ο διευθυντής της Swissmedic Ράιμουντ Μπρούχιν.

Η Ελβετία, με πληθυσμό 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, διασφάλισε την πρόσβαση σε 15,8 εκατομμύρια δόσεις, τις οποίες έχει διαπραγματευτεί με τρία διαφορετικά εργαστήρια: 3 εκατομμύρια με τις Pfizer-BioNTech, 7,5 εκατομμύρια με τη Moderna και 5,3 εκατομμύρια με την AstraZeneca.

Την Παρασκευή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας ανακοίνωσε νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να περιορίσει την πανδημία.

Η Ελβετία καταγράφει καθημερινά περισσότερα από 4.000 κρούσματα και περισσότερους από 100 θανάτους. Συνολικά, η χώρα μετρά 400.000 μολύνσεις και 6.000 νεκρούς από την έναρξη της πανδημίας.

Νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 22 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσουν για τουλάχιστον ένα μήνα.

Τα εστιατόρια, οι πολιτιστικοί, αθλητικοί χώροι και οι χώροι αναψυχής θα κλείσουν τις πόρτες τους για το κοινό. Αντιθέτως, τα καταστήματα θα μπορούν να μείνουν ανοικτά, με περιορισμένη, ωστόσο, χωρητικότητα, όπως διευκρίνισε η πρόεδρος της χώρας Σιμονέτα Σομαρούγκα.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ