Ειδικό αφιέρωμα: Πέντε χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη Γιάννη Κασπίρη

Στις 15 Δεκεμβρίου 2020 συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη Γιάννη Κασπίρη, ενός ανθρώπου με σημαντικό αποτύπωμα στα τηλεοπτικά δρώμενα της χώρας, όπως επίσης και στην ΕΡΤ. Ο Γιάννης Κασπίρης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο στην Σχολή Σταυράκου. Ως ντοκιμαντερίστας είχε σκηνοθετήσει δεκάδες προγράμματα για την ελληνική και διεθνή τηλεοπτική αγορά και έλαβε βραβεία και διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Κάποιες από τις δουλειές του ήταν: «Στην άλλη όχθη», «Το κύκλωμα», «Στα μονοπάτια της σκέψης (σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Τσουκαλά) και της επιστήμης (με τον Γιώργο Γραμματικάκη), «Άνθρωποι απλοί, απλοί σαν παιδιά» (βραβείο ντοκιμαντέρ 2007), «Οι μεγάλοι Έλληνες», «Με λένε Στέλιο» κ.α.

Το 2008-9 πραγματοποίησε την παραγωγή της σειράς «Οι μεγάλοι Έλληνες». Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του ΣΑΠΟΕ.

Η τελευταία σημαντική δουλειά του για την ΕΡΤ ήταν τα «Μονοπάτια της σκέψης»: Μια σειρά συνεντεύξεων – συζητήσεων με ζώντες σημαντικούς διανοητές του κόσμου: Galbraith, Derrida, Baudrillard, Lyotar, Chomsky, Edward Said, Andre Gorz, Edgar Morin, Wallerstein, Bourdieu, Vidal Naquet, Pierre Vernant, Μ. Walzer είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που φιλοξένησε αυτή η κορυφαία, και όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, τηλεοπτική σειρά. Μάλιστα, πολλές από εκείνες τις εκπομπές είναι διαθέσιμες στο Αρχείο της ΕΡΤ, εδώ