Συντονισμένα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν από το τέλος του χρόνου αναμένονται οι πρώτες 300 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα. Ο σχεδιασμός με τον κωδικό Ιπποκράτης, προβλέπει την αυστηρή φύλαξη των εμβολίων από την αστυνομία, ώστε να φτάσουν με ασφάλεια από τους χώρους αποθήκευσης στα εμβολιαστικά κέντρα. Ο πρωθυπουργός συμμετείχε το πρωί σε σύσκεψη για την υλοποίηση του σχεδίου για τον εμβολιασμό που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προτασίας, μετείχαν τα επιτελικά στελέχη που εμπλέκονται στο Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού και ανακοινώθηκε η έναρξη του εμβολιασμού στις 27/12.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός: «Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση την οποία έχουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου, θα είναι αυτό της Pfizer στις 22 Δεκεμβρίου. Διανομές στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη».

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των διευθυντών ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας της χώρας.

Αντίστροφα μετρά η Ελλάδα για την έλευση του εμβολίου στη χώρα μας καθώς δόθηκε το «πράσινο» φως και ο εμβολιασμός στην Ευρώπη ξεκινά στις 27 Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς – αντιπρόεδρος της Κομισιόν: «δεν θα έρθουν όλες οι παρτίδες, σε όλα τα κράτη μέλη πριν τα Χριστούγεννα ή πριν το τέλος του χρόνου αλλά είμαστε αυτή τη στιγμή ακόμα σε διαπραγματεύσεις και σε συνεννοήσεις με την εταιρεία έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό στην πρώτη δόση».

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη φύλαξη και την ασφαλή διανομή του εμβολίου σε ολόκληρη την επικράτεια.Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες στη χώρα μας θα φτάσουν 5000 δόσεις εμβολίου την τελευταία εβδομάδα του έτους ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τους υγειονομικούς.

«Για συμβολικούς λόγους θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός από τα νοσοκομεία Σωτηρία και Ευαγγελισμός τα οποία από την αρχή είναι στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοϊού. Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις στους υγειονομικούς που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν καθώς αυτό διασφαλίζεται και από το Σύνταγμα, δήλωσε ο Παναγιώτης Στάθης Διοικητής Α’ ΥΠΕ.

Ο Άγγελος Πεφάνης – παθολόγος – λοιμωξιολόγος, διευθυντής του νοσοκομείου Σωτηρία, δήλωσε: «στην Ελλάδα θα είναι διαθέσιμο καλώς εχόντων των πραγμάτων την άλλη Κυριακή και βέβαια θα είμαστε οι πρώτοι, θα είμαστε στα νοσοκομεία της Αθήνας ή και της Θεσσαλονίκης αλλά την ερχόμενη Κυριακή θα γίνει ο πρώτος εμβολιασμός στην Ελλάδα.

Εδώ και καιρό έχει ζητηθεί από τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να δηλώσουν εάν επιθυμούν να εμβολιαστούν ή όχι. Στη δικιά μου κλινική που έχουν δει 250 άτομα να πάσχουν όλοι θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. αν πάτε στο υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου, μπορεί να είναι σε άλλες θέσεις που δεν είναι τόσο ιατρικές θα δείτε πως οι μισοί θα θέλουν να το κάνουν το εμβόλιο πάντως

Την ίδια ώρα γιγαντιαία επιχείρηση έχει στηθεί και στη Θεσσαλονίκη. Στον συνεταιρισμό φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης βρίσκονται ήδη τα δύο από τα τρία ψυγεία ειδικών προδιαγραφών για την ασφαλή αποθήκευση των εμβολίων. Σε κάθε ψυγείο μπορούν να αποθηκευτούν 15.000 φιαλίδια τα οποία παράγουν 75.000 δόσεις εμβολίων.

Στη μεγαλύτερη φαρμακαποθήκη της Ελλάδας, στον συνεταιρισμό των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης κατέφθασαν τα δύο πρώτα ψυγεία όπου θα συντηρηθούν τα εμβόλια για τον κορονοϊό. είναι ιαπωνικής κατασκευής και φτάνουν μέχρι – 80 βαθμούς Κελσίου.

Ο Σπύρος Νικολαϊδης – γενικός γραμματέας συνεταιρισμού φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «οι δόσεις που θα υπάρχουν σε κάθε ψυγείο μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 15.000 χιλιάδες. Αν σκεφτείτε δε ότι κάθε δόση μπορεί να πάρει αραίωση, δηλαδή να παραχθούν 5 εμβόλια, καταλαβαίνετε τον αριθμό που φτάνουμε. Είναι ψυγεία ειδικής κατασκευής, κάνουν υπερκατάψυξη».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το συγκεκριμένο εμβόλιο της PFIZER έχουν συνολικά εξασφαλιστεί 300 εκατ. δόσεις για όλη την Ευρώπη.

Στις ΗΠΑ

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Moderna από την αρμόδια Αρχή των Ηνωμένων Πολιτειών και θα γίνει το δεύτερο εμβόλιο που θα κυκλοφορήσει στην χώρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου, Σοφία Πατραμάνη Άννα Παπασωτηρίου, Λία Χριστάρα, Κάτια Αντωνιάδη

Πηγή: ΕΡΤ