Τεράστιες ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν από εμπορικά φορτηγά που παρέμειναν ακινητοποιημένα επι ώρες στο Ντόβερ ενώ σημειώθηκαν  καθυστερήσεις τουλάχιστον έως και δυόμισι ωρών στα πλοία μεταξύ Ντόβερ και Καλαί λόγω της συγκεκριμένης συμφόρησης.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι οι λάτρεις των gadget μπορεί να περιμένουν να πάρουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους μέχρι το Πάσχα, καθώς στο Ντόβερ είναι 2.000 περισσότερα φορτηγά από τον συνηθισμένο αριθμό των 9.000 φορτηγών που περνάει  μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης καθημερινά, μεταφέροντας σχεδόν το 20% όλων των αγαθών που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συμφόρηση και οι καθυστερήσεις στα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ήδη προκαλέσει ανησυχία ότι θα μπορούσε να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα όταν η εμπορική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ αλλάξει στα τέλη του τρέχοντος έτους με επιπλέον γραφειοκρατία  καθώς Μετά την 1η Ιανουαρίου, οποιοσδήποτε ταξιδεύει από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Γαλλία θα αντιμετωπίσει αυστηρότερους ελέγχους και σφραγίδες στα διαβατήριά του.

Επιπλέον σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε την Ούρσουλα Βον Ντερ Λάιεν να τον «βοηθήσει» να ξεπεράσει δύο τελικά εμπόδια εν μέσω ελπίδας ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκαθαρίζοντας ότι η θέση της ΕΕ για το ζήτημα της αλιείας πρέπει να αλλάξει σημαντικά».

Για τη Βρετανία, η κοινή αλιευτική πολιτική της ΕΕ υπήρξε από καιρό πηγή δυσαρέσκειας.  Οι σημερινές ποσοστώσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη αλιεύτηκαν τη δεκαετία του 1970 και αυτό σημαίνει ότι, παρά τη μακρά, καλά εφοδιασμένη ακτογραμμή, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα χαμηλό μερίδιο του συνολικού επιτρεπόμενου αλιεύματος.  Το 2018 ο ευρωπαϊκός αλιευτικός στόλος αλίευσε πάνω από το 70% των επιτρεπόμενων αλιευμάτων στα βρετανικά ύδατα. Ενώ η αλιεία από μόνη της συνεισέφερε μόλις το 0,03% του βρετανικού ΑΕΠ το 2019, είναι ακανθώδες ζήτημα καθώς πολλοί υποστηρικτές του Brexit το θεωρούν σύμβολο της ανακτηθείσας κυριαρχίας που αναμένεται να προσφέρει η αποχώρηση από την ΕΕ. Σε συνδυασμό με την επεξεργασία των αλιευτικών προϊόντων, ο κλάδος αντιστοιχεί στο 0,1% του βρετανικού ΑΕΠ. Για τον ευρωπαϊκό αλιευτικό στόλο, υπάρχουν έντονα συναισθήματα φόβου και θυμού

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «έχει απομείνει λίγος χρόνος και Είπε ότι εάν δεν μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα χωριστούν ως φίλοι, με το Ηνωμένο Βασίλειο να διαπραγματεύεται με την ΕΕ υπό όρους αυστραλιανού στιλ».

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου