Στην κυκλοφορία ενός τεστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάκριση μεταξύ κορονοϊού και γρίπης, αλλά και να ανιχνεύσει δύο ακόμη αναπνευστικές ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα προχώρησε ύστερα από αδειοδότηση η γαλλική εταιρεία διαγνωστικών μέσων Biomerieux.

Το τεστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομειακά και ιδιωτικά εργαστήρια, περιλαμβάνει κυτταρικό έλεγχο για την ποιότητα του δείγματος, παρέχοντας ένα σημαντικό κλινικό στοιχείο στο πλαίσιο της πανδημίας και της συλλογής δειγμάτων μεγάλης κλίμακας σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες.

Μετά την λήψη ρινικού επιχρίσματος, το κιτ δοκιμής μπορεί να ανιχνεύσει τους τύπους γρίπης Α και Β, Covid-19 και δύο άλλες ιογενείς αναπνευστικές ασθένειες που πλήττουν παιδιά και ηλικιωμένους. Πρόκειται για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και τον μεταπνευμοϊό.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η εταιρεία οι λοιμώξεις που προκαλούνται από αναπνευστικούς ιούς συχνά έχουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά η διαχείριση των ασθενών μπορεί να διαφέρει. Τα πολλαπλά τεστ έχουν καθοριστικό ρόλο στην έναρξη του χειμώνα και της εποχής της γρίπης. Παρόλο που η κυκλοφορία των ιών της γρίπης είναι χαμηλή έως σήμερα, υπό το φως της πανδημίας COVID-19, είναι ακόμη πιο σημαντικό να εντοπίζονται από νωρίς άλλες ασθένειες που σχετίζονται με αναπνευστική νόσο, ειδικά για ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου, γεγονός που θα επιτρέψει την προσαρμογή της κλινικής διαχείρισης και τον περιορισμό της κυκλοφορίας αυτών των ιών

Οι δοκιμές θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στις διαγνώσεις στην έναρξη του χειμώνα και δεδομένης της αύξησης της εποχικής γρίπης. Και καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας οδεύει προς την κορύφωση του οι γιατροί θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν ταχύτερες διαγνώσεις και να σώσουν ζωές με την κατάλληλη θεραπεία. Το τεστ θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη αλλά και σε χώρες που αναγνωρίζουν τη σήμανση CE.

Ανταπόκριση Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης