Σχέδιο «Ιπποκράτης»: Τι προβλέπεται για την ασφαλή μεταφορά και φύλαξη των εμβολίων

0
37

Πριν από το τέλος του χρόνου αναμένονται οι πρώτες 300 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα. Ο σχεδιασμός με τον κωδικό «Ιπποκράτης», προβλέπει την αυστηρή φύλαξη των εμβολίων από την αστυνομία, ώστε να φτάσει με ασφάλεια από τους χώρους αποθήκευσης στα εμβολιαστικά κέντρα.

Αστυνομία και ένοπλες δυνάμεις, έτοιμες για την ασφαλή μεταφορά και φύλαξη των εμβολίων. Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ιπποκράτης» θα αρχίσει να ξετυλίγεται από τη στιγμή που θα φτάσει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το αεροπλάνο με την πρώτη παρτίδα εμβολίων της Pfizer.

Αστυνομικές δυνάμεις θα συνοδεύσουν τα ειδικά φορτηγά που θα μεταφέρουν τα εμβόλια σε εφτά μεγάλες αποθήκες σε βόρεια και νότια Ελλάδα, ενώ αστυνομική συνοδεία θα υπάρχει και για τη μετέπειτα μεταφορά των εμβολίων στα 750 εμβολιαστικά κέντρα.

Στα μέτρα της Αστυνομίας για τη φύλαξη των εμβολίων θα συμμετέχουν συνολικά 3.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones, ενώ 24ωρη θα είναι η φύλαξη των χώρων αποθήκευσης και των εμβολιαστικών κέντρων.

Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για τους καταψύκτες που θα διατηρούν τα εμβόλια στους -70 βαθμούς Κελσίου.

Στη διαδικασία μεταφοράς των εμβολίων στα νησιά θα συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις με στρατιωτικά αεροσκάφη C 130, ενώ προβλέπεται επιπλέον διάθεση προσωπικού.

Τα επόμενα 24ωρα το σχέδιο «Ιπποκράτης» θα πάρει την τελική του μορφή, ενώ την επιχείρηση θα επιβλέπει «ομάδα εμβολίου» με έδρα το κτίριο Φάρος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με συνδέσμους από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Στρατό και το Λιμενικό.

«Στις 27, 28, 29 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην ΕΕ»

Συντονισμένη αλλά όχι ταυτόχρονη θα είναι η έναρξη του εμβολιασμού στα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πολλές χώρες δεν προλαβαίνουν να εφοδιαστούν το εμβόλιο.

Οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου