Πολιτική σύγκρουση με αφορμή την επιστολή Τσίπρα

Με αφορμή την παρουσίαση, στην επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής του προγράμματος των ελέγχων που έχει προγραμματίσει για το 2021 το Ελεγκτικό συνέδριο και τον πρόσφατο νόμο που δίνει στη Βουλή το δικαίωμα να ζητήσει κατά προτεραιότητα κάποιους ελέγχους, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να ελεγχθούν δαπάνες που έγιναν στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Μια έκτακτη κατάσταση κρίσης σαν αυτή που ζούμε, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις αρνητικές πρακτικές και αντιλήψεις που, μαζί με τις θεσμικές ελλείψεις, καθιστούν το σύστημα ευάλωτο σε αιτιάσεις κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος» τόνισε ο κ. Τσίπρας σε επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής

Τον τρόπο δημοσιοποίησης της επιστολής και το περιεχόμενο της σχολίασε ο γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ. Είναι μία επιστολή κρότου-λάμψης να δημιουργήσει θόρυβο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Καλαφάτης.

Απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπενθύμισε ότι επανήλθε η δυνατότητα ελέγχου παντού από το πρώτο ευρώ. Ωστόσο διευκρίνισε: Το ελεγκτικό συνέδριο εντοπίζει συστημικές παθογένειες, αλλά ο στόχος της παρέμβασης του ΕΣ δεν είναι να εντοπίσει ποινικά αδικήματα.

Eξηγήσεις ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύμβαση με την εταιρεία Palantir Technologies με ερώτησή που κατέθεσε στη Βουλή, με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει σε ανάρτηση του στο Instagram ότι ενώ η χώρα μετρά 3.244 νεκρούς, η κυβέρνηση αγνοεί το ΕΣΥ και συνάπτει εν κρυπτώ συνεργασία με εταιρείες επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων.

Κόντρα και για τα εμβόλια

Σε παρέμβασή της η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις παλινωδίες και κινείται με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». «Είναι φανερό ότι έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο για να φτάσουμε στην αναγκαία ανοσία του πληθυσμού. Συνεπώς επιβάλλεται να κινηθούμε με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Δεν χωράει άλλη προχειρότητα και ανεμελιά».

Η διαχείριση της πανδημίας αντιλαϊκή, ταξική μέχρι το κόκκαλο, έχει σοβαρότατες επιπτώσεις και ξέρετε ότι έχετε την αποκλειστική, την κύρια ευθύνη, είπε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε στον ANT1: Είμαι επιφυλακτικός και επειδή είμαι και πολιτικό πρόσωπο και έχω και θεσμικό ρόλο, δεν θα κινήσω κόσμο να πάει να κάνει το εμβόλιο αν δεν είμαι 100% σίγουρος, ότι είναι ασφαλές.

Στο θέμα αναφέρθηκε με Twitter και το ΜΕΡΑ25. Αναφέρει ότι «αυτό που η Κυβέρνηση μοίραζε υποσχέσεις ότι θα βρέξει εμβόλια και τελικά θα είναι μια μικρή ψιχάλα για λίγους, είναι το τρέιλερ και για τις «Ενισχύσεις απ`την Ευρωπαϊκή Ένωση».