Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου: Ήπιος ο καιρός έως τα Χριστούγεννα, αλλαγή σκηνικού την Πρωτοχρονιά

0
22

Κάνοντας έναν απολογισμό των βροχοπτώσεων του τετραημέρου 12-15/12/2020, οπότε και η χώρα μας επηρεάστηκε από έντονο κύμα κακοκαιρίας, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα 237,6 χιλιοστά βροχής που καταγράφηκαν στη Μαλακάσα στις 14/12/2020 αποτελούν τη μεγαλύτερη ημερήσια τιμή βροχόπτωσης που έχει καταγραφεί από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Αττική σε όλα τα χρόνια λειτουργίας τους και σχεδόν ισούται με τα 2/3 της ετήσιας βροχόπτωσης για το κέντρο της Αθήνας…! Επιπλέον, για ακόμα μία φορά τα τελευταία 3 χρόνια επηρεάστηκε σημαντικά ο νομός Χανίων.

Όσο για τον καιρό των επόμενων ημερών, πέρα από λίγες ασθενείς βροχές τα στοιχεία δε δείχνουν κάτι το ιδιαίτερο και τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα, φαίνεται ότι θα περάσουμε και τα Χριστούγεννα με ήπιο καιρό, χωρίς ιδιαίτερα κρύα, σε αντίθεση με την Πρωτοχρονιά που όπως εκτιμάται θα υπερισχύσει ξανά η μεσημβρινή κυκλοφορία, φέρνοντας έτσι πιο χειμωνιάτικο σκηνικό, με πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια, πιθανόν και σε χαμηλότερα υψόμετρα…

ΣΗΜΕΡΑ

Λίγη συννεφιά, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και τοπικά περιορισμένη ορατότητα και ομίχλες τη νύχτα στα ηπειρωτικά θα είναι περιορισμένη και κατά τόπους θα σχηματιστούν ομίχλες. Γενικά ασθενείς άνεμοι και μόνο στο Αιγαίο βοριάδες 4-5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ

Λίγη συννεφιά, κυρίως στα ανατολικά και βόρεια και τη νύχτα τοπικά περιορισμένη ορατότητα. Βοριάδες 3-4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ και θερμοκρασία έως 16 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυξημένη συννεφιά με ασθενείς βροχές, οι οποίες από το μεσημέρι θα σταματήσουν και ασθενείς βροχές οι οποίες μέχρι το μεσημέρι θα σταματήσουν και τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές ώρες. Άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και θερμοκρασία έως 11 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ

Στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά, δηλαδή Κ. Μακεδονία, Θεσσαλία, την Α. Στερεά, την Ανατολική και Ν. Πελοπόννησο, αλλά τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα έχουμε αυξημένη συννεφιά με ασθενείς τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι πολύ καλός. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και πιθανώς στα ηπειρωτικά να σχηματιστούν ομίχλες, ενώ στα βόρεια θα επικρατεί και παγετός κατά τόπους. Οι στο Ιόνιο θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο οι βοριάδες θα φτάνουν τα 3-5, τοπικά και 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα αλλάξει σημαντικά.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Στο Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα αρκετή ηλιοφάνεια και στην υπόλοιπη χώρα αυξημένη συννεφιά με λίγες τοπικές βροχές.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα, με πιθανές ομίχλες τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά. Σταδιακά νοτιάδες στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ τοπικά και βοριάδες στο Αιγαίο 4-6 μποφόρ και μικρή πτώση θερμοκρασίας, με παγετό κατά τόπους στα βόρεια νωρίς το πρωί.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Στο Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα αρκετός ήλιος και νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα, με τοπικές βροχές στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Λίγα χιόνια θα πέσουν από το βράδυ στα βορειοδυτικά ορεινά.

Οι άνεμοι, νοτιάδες στο Ιόνιο και βοριάδες στο Αιγαίο, θα φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ και θα πέσει λίγο ακόμα η θερμοκρασία, με παγετό στα βόρεια κατά τόπους νωρίς το πρωί.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου

Μετεωρολόγος ΕΡΤ

B.Sc Φυσικός

Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ

M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ

Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ