Η τρομακτική αναζωπύρωση της πανδημίας στις ΗΠΑ οδηγεί τη χώρα σε νέα τραγικά ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων. Την Τετάρτη κατέγραψαν διπλό τραγικό ρεκόρ 3.700 και πλέον θανάτων ασθενών με COVID-19 και 250.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 μέσα σε μια ημέρα.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με έξαρση της πανδημίας περισσότερο από έναν μήνα. Υπολογίζεται ότι περίπου 113.000 άνθρωποι είναι νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ. Πρόκειται, και σε αυτή την περίπτωση, για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ από την εκδήλωση της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια.

Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί καθώς είναι η τρίτη φορά που οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το όριο των 3.000 θανάτων μέσα σε μια μέρα την τελευταία εβδομάδα. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στα τέλη του Απριλίου, στην κορύφωση του λεγόμενου πρώτου κύματος της πανδημίας, που επί της ουσίας ουδέποτε καταλάγιασε. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως το φράγμα των 200.000 μολύνσεων εξάλλου έχει ξεπεραστεί 11 φορές τις τελευταίες 14 ημέρες.

Η εκστρατεία για τον εμβολιασμό στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει με τους Αμερικανούς αξιωματούχους της κυβέρνησης να εμβολιάζονται υπό τα φώτα των τηλεοπτικών καναλιών προκειμένου να ενθαρρύνουν τους κατοίκους να κάνουν και αυτοί το εμβόλιο. Έτσι μετά τον μεταβατικό υπουργό Άμυνας σειρά έχει αύριο Παρασκευή ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Πένς κ η σύζυγος του που θα εμβολιαστούν δημοσίως, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ.

Είναι φανερό όμως πως ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις αφού και άλλος υπουργός διεγνώσθη θετικός. Πρόκειται για τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ Ντέιβιντ Μπέρνχαρτ όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών του.

Ο Μπέρνχαρτ είναι ασυμπτωματικός και θα συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι όσο παραμένει σε απομόνωση, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νίκολας Γκούντγουιν σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Αμερικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι φοβούνταν αυτή την ανάφλεξη μετά τη μεγάλη γιορτή των Ευχαριστιών, πριν από τρεις εβδομάδες. Εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν ταξιδέψει τότε για να συμμετάσχουν σε οικογενειακές συγκεντρώσεις. Οι ειδικοί φοβούνται πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο καθώς πλησιάζουν οι γιορτές του τέλους της χρονιάς.

Η κολοσσιαία εκστρατεία εμβολιασμού που άρχισε τη Δευτέρα στις ΗΠΑ, με τις πρώτες ενέσεις του εγκεκριμένου πλέον σκευάσματος των Pfizer/BioNTech, δεν θα αναχαιτίσει την έξαρση της πανδημίας, προειδοποιούν: θα χρειαστούν πολλοί μήνες προτού να έχει ανοσοποιηθεί επαρκώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Με δεδομένη την επείγουσα φύση της κατάστασης και εξαιτίας του φόβου πως θα υπάρξει έλλειψη τους μήνες που έρχονται, ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) αποφάσισε να εγκρίνει τη χρήση του συνόλου των δόσεων που περιέχουν τα φιαλίδια του εμβολίου της Pfizer, καθώς οι συσκευασίες αποκαλύφθηκε ότι περιέχουν ενίοτε περισσότερες από τις πέντε προβλεπόμενες δόσεις.

«Ο FDA συμβουλεύει πως είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούνται όλες οι διαθέσιμες δόσεις (η έκτη, ή ακόμη και η έβδομη από κάθε φιάλη, ωσότου το πρόβλημα να επιλυθεί», ανέφερε ο οργανισμός μέσω Twitter το βράδυ της Τετάρτης. Τόνισε πως βρίσκεται σε επαφή με την Pfizer για το ζήτημα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αγοράσει επισήμως 100 εκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου και βρίσκεται το τρέχον διάστημα σε διαπραγματεύσεις με την Pfizer για να εξασφαλίσει επιπλέον 100 εκατομμύρια.

Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP