Με καταγραφή των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν ξεκινά η υγειονομική επιχείρηση με την ονομασία “Ελευθερία” για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Κατά την παρουσίαση χθες κάποιων πρώτων λεπτομερειών του εθνικού σχεδίου ανακοινώθηκε ότι από σήμερα το πρωί το υπουργείο Υγείας θα επικοινωνήσει από τις 9:00 έως τις 16:00 με τους διοικητές, αναπληρωτές διοικητές, διευθυντές νοσηλευτικής και ιατρικής υπηρεσίας, όπως και γιατρούς από τις 7 ΥΠΕ και όλες τις δομές υγείας της χώρας, για την καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη χθεσινή ενημέρωση επανέλαβε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι στη διαδικασία να εγκριθεί τις επόμενες μέρες και θα διατεθεί τις ίδιες ημερομηνίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε να ξεκινήσει η μεγάλη επιχείρηση εμβολιασμού των πολιτών.

Επισήμανε ότι δεν πρόκειται για ένα εμβόλιο, αλλά πολλά εμβόλια, αρκετά εκ των οποίων είναι ήδη σε προσυμφωνίες αγοράς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κοινής προμήθειας στα κράτη-μέλη. Σύντομα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων – ΕΜΑ θα πάρουν άλλα δύο εμβόλια μετά από αυτό της Pfizer. Προσέθεσε ότι σταδιακά η προμήθεια των εμβολίων θα αυξάνεται και η “βεντάλια” θα ανοίγει, δίνοντας την δυνατότητα με πολλά εμβόλια να εμβολιάζονται περισσότεροι άνθρωποι.

Θα τηρηθεί ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει ως χώρα και θα εμβολιαστούν πρώτα οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, κατ’ αρχήν οι ηλικιωμένοι και μετά ο γενικός πληθυσμός, υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Ανέφερε ότι συμβολικά στην αρχή θα εμβολιαστούν επιφανείς προσωπικότητες, οι πολιτικοί αρχηγοί και άλλοι που θα εμβολιαστούν στην αρχή, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί αυστηρά η προτεραιότητα με βάση τις οδηγίες της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμού.

Κίτρινη Κάρτα: Φαρμακοεπαγρύπνηση από τον ΕΟΦ

Την ίδια ώρα και ο ΕΟΦ δηλώνει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, για τις διοικητικές διεργασίες ώστε να έρθει το εμβόλιο στη χώρα, θα παρακολουθεί τη διακίνηση και τη διάθεση του εμβολίου ενώ θα προχωρά στην καταγραφή των ανεπιθύμητων ενεργειών, μέσω της διαδικασίας φαρμακοεπαγρύπνησης, τη λεγόμενης “κίτρινης κάρτας” ώστε να διασφαλίζεται και σε βάθος χρόνου η ασφάλεια του εμβολίου

Πιο γρήγορα η έναρξη των εμβολιασμών – Λιγότερες οι δόσεις αρχικά σε όλη την ΕΕ

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πάρουν αρχικά λιγότερα εμβόλια, όχι μόνο η Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη προμηθεύτηκε μικρότερη ποσότητα αλλά όπως είπε στην ΕΡΤ Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν πρόκειται να διατεθεί αμέσως στην αγορά όλη η ποσότητα των εμβολίων που έχει αγοραστεί, αλλά ανά παρτίδες και σταδιακά. Παράλληλα η ΕΕ θα δωρίσει εμβόλια σε γείτονες και εταίρους, και σε φτωχότερες χώρες και γι’ αυτό αρχικά μειώνονται τα εμβόλια που θα παραληφθούν από τα κράτη-μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου της Pfizer επισπεύσθηκε για τις 21 Δεκεμβρίου.

Η εκστρατεία εμβολιασμού θα ξεκινήσει την ίδια ημέρα και για τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης