Το εμβόλιο της Pfizer/Biontech εξουδετερώνει και αρκετές μεταλλάξεις του κορονοϊού

ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Νέα ενδιάμεσα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου BNT162b2 που βασίζεται στο mRNA έδωσαν στην δημοσιότητα οι εταιρείες Pfizer/BioNTech. Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο που έχει εγκριθεί ήδη σε έξι χώρες και αναμένεται να εγκριθεί και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, μπορεί να ενεργοποιήσει σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα μια συνδυασμένη προσαρμοστική και κυτταρική ανοσοαπόκριση ενάντια στο SARS-CoV-2, ενώ παρέχει και νέες πληροφορίες για την πολύπλοκη αλληλεπίδραση στην ανοσία των Τ-κυττάρων που προκαλείται από το εμβόλιο.

Στην συνεχιζόμενη, μη τυχαιοποιημένη, ανοιχτή μελέτη φάσης 1/2 που διεξάγεται στη Γερμανία παράλληλα με τη μελέτη φάσης 1/2/3 που ξεκίνησε στις ΗΠΑ εξετάστηκαν τόσο η ασφάλεια όσο και η ανοσοαπόκριση του εμβολίου σε διαφορετικές δόσεις (1 μg, 10 μg, 20 μg και 30 μg) με 11-12 άτομα δοκιμής ανά ομάδα μελέτης.

Συνολικά, όπως ανακοίνωσαν οι δυο εταιρείες τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν παρόμοια με εκείνα που δημοσιεύθηκαν πριν μερικές ημέρες στις ΗΠΑ.

Τα νέα στοιχεία που προκύπτουν δείχνουν ότι μετά από ένα μεγαλύτερο διάστημα παρακολούθησης που έφτανε τις 85 ημέρες, τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν παρόμοια ή και υψηλότερα από εκείνους στην ομάδα των ορών ανάρρωσης. Ο Οργανισμός των εμβολιασμένων ατόμων κατάφερε να εξουδετερώσει επιτυχώς 19 διαφορετικούς ψευδοιούς, στοιχείο που δείχνει την εκτεταμένη προστασία που προσφέρει το εμβόλιο από γνωστές μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου οι Pfizer/Biontech σημειώνουν ότι δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα με γνωστό ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (π.χ. αναφυλαξία) σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του εμβολίου. Σε περίπτωση ξαφνικής αλλεργικής αντίδρασης μετά τη χορήγηση του εμβολίου, θα πρέπει να υπάρχει ιατρική περίθαλψη για την αντιμετώπιση οξείας αναφυλακτικής αντίδρασης, ενώ τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, θα μπορούσαν να έχουν μειωμένη ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο.

Οι σημαντικότερες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν αφορούσαν πόνο στο σημείο της ένεσης (84,1%), κόπωση (62,9%), κεφαλαλγία (55, 1%), μυϊκός πόνος (38,3%), ρίγη (31,9%), πόνος στις αρθρώσεις (23,6%), πυρετός (14,2%) και λεμφαδενοπάθεια (0,3%).