Θ. Βασιλακόπουλος: «Το δεύτερο κύμα δεν έχει λήξει»

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως οι πολίτες δεν πρέπει να φερθούν σα να έχει υποχωρήσει η πανδημία στη χώρα μας, αλλιώς «θα οδηγηθούμε σε τραγωδίες».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στην ΕΡΤ για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, προειδοποιώντας τους πολίτες ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε, προτού μιλήσουμε για το τρίτο κύμα.

Ο κύριος Βασιλακόπουλος διευκρίνισε ότι η πολύ μικρή ύφεση που παρατηρείται στο τρέχον, δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, επιτρέπει ελάχιστα και πολύ προσεκτικά βήματα προς το άνοιγμα της αγοράς. Ωστόσο, τόνισε πως δεν πρέπει να ληφθεί από τους πολίτες το λάθος μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε, όπως συνέβη στην προηγούμενη άρση του lockdown, την άνοιξη.

«Αν δε φερθούμε πολύ προσεκτικά, θα βρεθούμε σε πολύ μικρό διάστημα στο επίπεδο που ήμασταν στα μέσα Νοεμβρίου», δήλωσε ο ειδικός, προσθέτοντας ότι παρατηρείται στην ψυχολογία των ανθρώπων η πεποίθηση πως το lockdown έληξε, γεγονός που θα μπορούσε να θεωρηθεί «επικίνδυνο» για την πανδημική πορεία της χώρας.

Σχετικά με τις μονοκλωνικές θεραπείες αντισωμάτων κατά του κορονοϊού, ο κύριος Βασιλακόπουλος σημείωσε πως δε θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ως μόνιμη λύση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς δε φαίνεται να είναι τόσο αποτελεσματικές στην πρόληψη της νοσηλείας, το κόστος παραγωγής είναι σημαντικό και οι ποσότητες που θα μπορούσαν να παραχθούν είναι περιορισμένες.

Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας υπερτόνισε πως οι πολιτικοί οφείλουν να αφήνουν τους ειδικούς επιστήμονες να αποφασίζουν για τη σωστή διαχείριση της πανδημίας και να μην παίρνουν θέση στις σχετικές αποφάσεις.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ