Η δημοκρατική αντιπολίτευση της Λευκορωσίας παραλαμβάνει το Βραβείο Ζαχάρωφ 2020

0
28

Στη δημοκρατική αντιπολίτευση της Λευκορωσίας, πολλά μέλη της οποίας είτε έχουν φυλακιστεί είτε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά τις φετινές διαμαρτυρίες κατά του αυταρχικού προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, θα απονέμηθεί σήμερα το μεσημέρι το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ 2020 για την ελευθερία της σκέψης.

Η δημοκρατική αντιπολίτευση θα εκπροσωπηθεί στην τελετή από διάφορους βραβευθέντες, μεταξύ των οποίων και η ηγέτης της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τζικανούσκαγια που θα παραλάβουν το βραβείο από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντειβιντ Σασόλι.

Οι ευρωβουλευτές των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης και της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συζητήσουν με τους βραβευθέντες της Λευκορωσίας.

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης πήρε το όνομά του από το Σοβιετικό φυσικό επιστήμονα και πολιτικό αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ και απονέμεται σε ετήσια βάση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το βραβείο θεσπίστηκε το 1988 προς τιμήν των ατόμων και οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΒΑΝΗΣ