Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πού, πώς και πότε θα ξεκινήσει – Το έντυπο συναίνεσης στους εμβολιασμούς

0
25

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει το δεύτερο κύμα της φονικής πανδημίας στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να μετρούν τους περισσότερους νεκρούς, ενώ συναγερμός ετοιμότητας έχει σημάνει στα υγειονομικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών, για τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19.  

Οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένονται πριν το τέλος του έτους, και όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν, «όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς την ίδια ημέρα»,  ως ένδειξη ενότητας. Στη χώρα μας, αργοί είναι οι ρυθμοί αποκλιμάκωσης της ευρείας διασποράς του κορονοϊού που καταγράφεται από τον Οκτώβριο και μετά, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στα νοσοκομεία, ειδικά της Βόρειας Ελλάδας. Στο μέτωπο της επιχείρησης εμβολιασμού, υπό τον τίτλο «Ελευθερία» εντείνονται οι εργασίες, προκειμένου να προχωρήσουν χωρίς προβλήματα οι διαδικασίες.

Η κυβέρνηση εξετάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες του εθνικού σχεδίου για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Ήδη από το Υπουργείο Υγείας, έχει αποσταλεί στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας το έντυπο συναίνεσης το οποίο πρέπει να υπογράφουν οι πολίτες πριν τον εμβολιασμό. Επίσης, θα ζητείται λεπτομερές  ιστορικό του πολίτη που θα πάει να εμβολιασθεί.

Η αντίστροφη μέτρηση για τα εμβόλια έχει ξεκινήσει. Σε συνέντευξή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προανήγγειλε τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου που θα έρθουν αρχικά στην Ελλάδα.