Εντός του 2021 τα 6 πρώτα Rafale στην Ελλάδα

0
28

Εντός του 2021 αναμένονται στην Ελλάδα τα πρώτα 6 εκ των 18 μαχητικών αεροσκαφών που θα προμηθευθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις από τη Γαλλία. Μέχρι το καλοκαίρι του 2023 θα ολοκληρωθεί η προμήθειά τους. Την Πέμπτη στη συνεδρίαση της ειδικής διαρκούς επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής οι λεπτομέρειες για τη διαπραγμάτευση και τις διαδικασίες απόκτησης.

Σταδιακά έως το καλοκαίρι του 2023 θα ολοκληρωθεί η απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale ενώ μέχρι τα τέλη του 2021 θα είναι διαθέσιμα τα πρώτα έξι που θα έρθουν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Την Πέμπτη, στην συνεδρίαση της ειδικής διαρκούς επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής θα υπάρξει ενημέρωση ως προς τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων αλλά και των διαδικασιών για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών

Οι πρώτοι τέσσερις Έλληνες πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία στις αρχές του νέου έτους προκειμένου να εκπαιδευτούν στα αεροσκάφη.

Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ, για τα όπλα τους στα οποία  περιλαμβάνονται κατευθυνόμενα βλήματα Meteor, καθώς και οι απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων – Mica, Scalp και Exocet – προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη.

Η Ελλάδα προχωρά στην απόκτηση τόσο καινούργιων όσο και μεταχειρισμένων αεροσκαφών Rafale με βασικό γνώμονα την άμεση παράδοσή τους, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας. Με τον τρόπο αυτό συμπιέζεται σημαντικά το κόστος προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι αναγκαία.

Οι πρώτες ανακοινώσεις

Στο θέμα της απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών Rafale είχε αναφερθεί ο Πρωθυπουργός από το Φόρουμ εξαγγέλλοντας μέτρα άμεσης ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και επιχειρησιακά μέσω αγοράς και αναβάθμισης εξοπλιστικών συστημάτων, καθώς και του εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Όπως χαρακτηριστικά είχε ανακοινώσει τότε  η Πολεμική Αεροπορία θα προχωρούσε  άμεσα στην απόκτηση μίας μοίρας 18 αεροσκαφών Rafale αντικαθιστώντας τα παλαιά Mirage και τρείς μήνες μετά, με συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες, καθώς η απόκτηση των αεροσκαφών αποτελεί ένα σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ξεκινά η υλοποίηση της προήθειάς τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας,  Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε διαδοχικές εκτενείς συνομιλίες με την Γαλλίδα Ομόλογό του κ. Φλωράνς Παρλύ ενώ τα αρμόδια όργανα προχώρησαν στην έγκριση για την προμήθεια 18 αεροσκαφών Rafale.

Τα αεροσκάφη, εκ των οποίων τα έξι – δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια – θα είναι καινούργια ενώ δώδεκα θα είναι μεταχειρισμένα (δύο διθέσια και δέκα μονοθέσια), θα αποκτηθούν από την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εν συνεχεία υποστήριξης.

Τι είναι τα Rafale

Το Rafale είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών. Αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Το Rafale μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.