Ένοχοι κρίθηκαν την Τετάρτη 14 συνεργάτες των Γάλλων ισλαμιστών εξτρεμιστών που κατηγορούνταν για τις επιθέσεις στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo και σε εβραϊκό σουπερμάρκετ στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015.

Σε κάθειρξη 30 ετών για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και συμμετοχή σε τρομοκρατικό εγκληματικό δίκτυο καταδικάστηκε η Χαγιάτ Μπουμεντιέν, την οποία οι εισαγγελείς αποκαλούν «Πριγκίπισσα του Ισλαμικού Κράτους». Η πρώην σύντροφος του Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος σκότωσε μια αστυνομικό και άλλους τέσσερις ανθρώπους στο σουπερμάρκετ, ήταν μία από τους τρεις κατηγορούμενους που δικάζονταν ερήμην.

Σε βάρος της Χαγιάτ Μπουμεντιέν έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης. Εκτιμάται ότι είναι ζωντανή και κρύβεται κάπου στη Συρία, όπου κατέφυγε και εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Αμεντί Κουλιμπαλί συνεργαζόταν με τους ενόπλους που εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι το 2015.

Οι 14 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για σειρά κατηγοριών, από συμμετοχή σε εγκληματικό δίκτυο μέχρι συνέργεια στις επιθέσεις. Για τους έξι από αυτούς πάντως το δικαστήριο απέσυρε την κατηγορία της τρομοκρατίας αλλά τους έκρινε ενόχους για άλλα αδικήματα, μικρότερης βαρύτητας.

Η κατηγορία της τρομοκρατίας παρέμεινε για τον βασικό κατηγορούμενο, τον Αλί Ριζά Πολάτ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για συνέργεια στα εγκλήματα που διέπραξαν ο Κουλιμπαλί και οι αδελφοί Σαΐντ και Σερίφ Κουασί. Ο εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη, ωστόσο το δικαστήριο του επέβαλε τελικά ποινή κάθειρξης 30 ετών. Ο δικηγόρος του ανακοίνωσε αμέσως ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές παρείχαν όπλα και άλλο υλικό στους αυτουργούς γνωρίζοντας για ποιον λόγο τα ήθελαν, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 4 έως 20 χρόνια. Η ποινή των ισοβίων επιβλήθηκε στον Μοχαμέντ Μπελουσίν, ο οποίος δικαζόταν ερήμην και πιστεύεται ότι είναι πιθανόν να έχει σκοτωθεί στη Συρία. Ο Μπελουσίν ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε την Μπουμεντιέν να διαφύγει.

Με τη δίκη αυτή αναβίωσε ένα από τα σκοτεινότερα επεισόδια στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, καθώς αυτές οι επιθέσεις σήμαναν την αρχή ενός κύματος ισλαμιστικής βίας στη χώρα, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους τους επόμενους μήνες.

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν την Τετάρτη οι συγγενείς πολλών θυμάτων των επιθέσεων, επιζώντες της σφαγής στο περιοδικό, ο διευθυντής σύνταξης του Charli Hebdo, Ρις, καθώς και ο Λασανά Μπατιλί, ένας νεαρός μουσουλμάνος μετανάστης από το Μαλί που έκρυψε κάποιους πελάτες του εβραϊκού σουπερμάρκετ Hyper Cacher και τους έσωσε από τον θάνατο.

Στο κύριο άρθρό του στο Charlie Hebdo την Τετάρτη, ο Ρις σχολίασε ότι αφού ανακοινωθεί η δικαστική απόφαση «ο κύκλος της βίας (…) θα έχει επιτέλους κλείσει, τουλάχιστον στο ποινικό κομμάτι του αφού, σε ανθρώπινο επίπεδο, οι συνέπειες δεν θα σβήσουν ποτέ».

Οι αδελφοί Σαΐντ και Σερίφ Κουασί εισέβαλαν στα γραφεία του Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου 2015 και άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους, σχεδόν μία δεκαετία αφότου το περιοδικό δημοσίευσε γελοιογραφίες του προφήτη Μωάμεθ.

Ο τρίτος δράστης, ο Αμεντί Κουλιμπαλί, σκότωσε μία αστυνομικό και τέσσερις Εβραίους ομήρους σε σουπερμάρκετ στα προάστια του Παρισιού. Όπως και οι Κουασί, ο Κουλιμπαλί σκοτώθηκε αργότερα σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο,  Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ