Οι νέοι κανόνες που έχουν καταρτιστεί για την παροχή υψηλής ποιότητας νερού βρύσης σε ολόκληρη την ΕΕ πρόκειται να ψηφιστούν σήμερα Τρίτη, δίνοντας ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα περισσότερων από 1,8 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που υπέγραψαν την πρώτη επιτυχημένη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών «Right2Water», με την οποία ζητούν την βελτίωση της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό για όλους τους Ευρωπαίους.

Η ποιότητα του νερού της βρύσης θα βελτιωθεί με τη θέσπιση αυστηρότερων ορίων για ορισμένους ρύπους, ώστε όχι μόνο να μπορούν, αλλά και να ενθαρρύνονται οι πολίτες να πίνουν νερό βρύσης αντί εμφιαλωμένου νερού. Για να βελτιωθεί η πρόσβασή τους σε αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνουν την δωρεάν παροχή νερού στα δημόσια κτίρια και την δωρεάν ή έναντι χαμηλού κόστους παροχή του στους πελάτες σε εστιατόρια, καντίνες και υπηρεσίες τροφοδοσίας.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να υιοθετήσουν επίσης ψήφισμα την Πέμπτη σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα ύδατα. Σε αυτό προειδοποιούν ότι τα μισά υδατικά συστήματα στην ΕΕ εξακολουθούν να μην βρίσκονται σε καλή κατάσταση και ότι οι στόχοι της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χαμηλότερη κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού θα μπορούσε να βοηθήσει τα νοικοκυριά της ΕΕ να εξοικονομούν πάνω από 600 εκ. ευρώ ετησίως. Εάν βελτιωθεί η εμπιστοσύνη στο νερό της βρύσης, οι πολίτες μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση των πλαστικών αποβλήτων από εμφιαλωμένο νερό, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων απορριμμάτων. Τα πλαστικά μπουκάλια είναι ένα από τα συνηθέστερα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης που βρίσκει κανείς στις ευρωπαϊκές ακτές.

Ανταπόκριση από Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης