Στην ΕΡΤ1 μίλησε ο Μανώλης Κογιεβίνας, ο Έλληνας διευθυντής του ινστιτούτου υγείας στη Βαρκελώνη, σχετικά με την πανδημία και το εμβόλιο.

Ο Μανώλης Κογιεβίνας, κερκυραϊκής καταγωγής αποφοίτησε απ’ την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κι συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Σήμερα είναι Διευθυντής του ινστιτούτου υγείας στη Βαρκελώνη.

Στην Ισπανία δεν δημιουργήθηκε μία ομάδα συμβούλων που να έχουν βαθιά γνώση των πραγμάτων. Οι επιστήμονες περιορίστηκαν στην έκδοση οδηγιών δημόσιας Υγείας, χωρίς όμως να υπάρχει μια οργανωμένη κεντρική δράση.

«Δυστυχώς δεν υπήρχε Τσιόδρας. Είναι εντυπωσιακό πως έχει λείψει από την Ισπανική κυβέρνηση η ανάγκη να έχουν επιστημονική συνδρομή στις αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Κογιεβίνας.

«Οι κυβερνήσεις μας έπαιρναν μέτρα χωρίς να έχουν στοιχεία. Δεν είναι εύκολο αυτό. Είναι εντάξει να είμαστε επιβλητικοί αλλά όχι περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Στην επιστήμη δουλέψαμε με τρομακτικούς ρυθμούς. Δουλεύαμε 14-15 ώρες την ημέρα. Σε μια κατάσταση νέα κάναμε και λάθη στις προβλέψεις μας.

«Φοβόμαστε πάρα πολύ το τρίτο κύμα, από τη μια πλευρά έχουμε τεράστιες ελπίδες με τα εμβόλια αλλά από την άλλη ξέρουμε ότι τα αποτελέσματα των εμβολίων θα φανούν έπειτα από έξι μήνες», ανέφερε σχετικά με το τρίτο κύμα.

Σχετικά με το μείζον πρόβλημα της διατήρησης του εμβολίου που έχει απασχολήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ο κ. Κογιεβίνας εξηγεί: «Η ιστορία με τα εμβόλια είναι καταπληκτική ποτέ δεν είχαμε τόσο γρήγορη ανάπτυξη των εμβολίων. Είναι ο μόνος τρόπος να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης. Τα εμβόλια που έχουμε έχουν μια εξαιρετικά δύσκολη διανομή, διατηρούνται στους -70 βαθμούς με αποτέλεσμα ακόμα και σε χώρες με ανεπτυγμένο σύστημα υγείας όπως η Ελλάδα να μην μπορούν να διατηρηθούν. Επομένως περιμένουμε η BioNtech-Pfizer και η Moderna να αλλάξουν το εμβόλιο ώστε να διατηρείται στους 4 βαθμούς. Είναι αδύνατον πριν το καλοκαίρι να έχουμε ικανοποιητική κάλυψη».

Το μήνυμα που στέλνει σ’ όλους είναι: «Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα, να φοράμε μάσκες και να γίνονται rapid test. Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα θα έχουμε πολλούς θανάτους. Αν δεν νοσήσουμε τώρα, τη γλιτώσαμε».

Τονίζει την ανάγκη να πειστούν οι πολίτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Είναι σημαντικό το μήνυμα προς τους πολίτες να είναι καθαρό.

«Είναι σωστό να έχει ο κόσμος ερωτήματα και να αμφιβάλλει. Πρέπει όμως να ενημερώνεται και εμείς πρέπει να βοηθήσουμε στο πως ενημερώνεται. Πρέπει να συζητήσεις με την κοινωνία και η κοινωνία να αποφασίσει».

«Το γεγονός ότι υπάρχει μια μετάλλαξη του ιού δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν θα είναι αποτελεσματικό για αυτή τη μετάλλαξη. Όσα ξέρουμε για τα εμβόλια μας υποδεικνύουν ότι είναι σίγουρα. Θα ήταν καλύτερο να είχαμε έξι μήνες παρακολούθησης αντί για τρεις. Δεν έχουμε κανένα σημάδι ότι τα εμβόλια αυτά έχουν παρενέργειες», καταλήγει ο κ. Κογιεβίνας.