Με περιορισμούς οι λειτουργίες στις γιορτές – Ανοιχτοί οι ναοί για ατομική προσευχή έως τις 7/1

Παρουσία περιορισμένου αριθμού πιστών θα τελεστούν οι Λειτουργίες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, ενώ οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές έως τις 7 Ιανουαρίου για ατομική προσευχή. Τα νέα δεδομένα για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες κατά την περίοδο των εορτών απασχόλησαν τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Η τροποποιημένη απόφαση της Πολιτείας για την λειτουργία των εκκλησιών κατά τη διάρκεια των εορτών έφερε συμφωνία. Από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τις 7 Ιανουαρίου οι Ιεροί Ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για ατομική προσευχή.

«Ανοιχτές εκκλησίες με ωράριο. Ο κόσμος θα εισέρχεται πολύ προσεκτικά» είπε ο Μητροπολίτης Ηλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως και Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας.

Θεία λειτουργία παρουσία πιστών θα γίνει τα Xριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια, με δυνατότητα τέλεσης περισσοτέρων λειτουργιών τις τρεις αυτές ημέρες.

«Είναι θέμα της επιτροπής, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης οι κανόνες λειτουργίας. Η Επιτροπή δεν κάνει διαπραγμάτευση. Λαμβάνει τις αποφάσεις με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, αυτό έκανε και τώρα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Την ημέρα των Θεοφανείων δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες και ο αγιασμός των υδάτων σε οποιοδήποτε ανοιχτό χώρο παρά μόνο εντός των ναών.

Η Εκκλησία προτρέπει όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν την έξοδο από τα σπίτια τους για την προστασία της υγείας τους.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα