Στην άτυπη Υπουργική Συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Χωρών Λατινικής Αμερικής & Καραϊβικής (EU – Latin America & the Caribbean/LAC), που έλαβε χώρα διαδικτυακά στο Βερολίνο, συμμετείχε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Η παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών έγινε στην θεματική συζήτηση για την «Πράσινη Εταιρική Σχέση» (Green Partnership).

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών: «Στο μήνυμά του ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε την προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, που άλλωστε βασίζεται σε διαχρονικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εστίασε ειδικότερα στις προτεραιότητες στον τομέα του περιβάλλοντος, σημειώνοντας τον εξαιρετικό φυσικό πλούτο της Λατινικής Αμερικής σε συνάρτηση με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που ξεπερνούν γεωγραφικά όρια. Εξήρε δε τη συμβολή του διαλόγου ΕΕ-LAC για αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε πλευράς στους τομείς της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής μετάβασης σε πηγές πιο φιλικές για το περιβάλλον, καθώς και σε ανανεώσιμες πηγές».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως: «Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας ανέδειξε την ανάγκη να συμβαδίζει η προστασία του περιβάλλοντος με την οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης. Επεσήμανε σχετικά την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για “Πράσινη Εταιρική Σχέση” (Green Partnership) και πρόβαλε τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές και το κλίμα, που προωθούνται, σε συνδυασμό και με την εργαλειοθήκη των Ευρωπαϊκών ταμείων και του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο την προτεραιοποίηση κατάλληλων επενδύσεων.

Τέλος, ο κ. Δένδιας τόνισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για προώθηση κοινών πρωτοβουλιών με τις χώρες LAC σε σειρά τομέων συνεργασίας επί τη βάσει της ήδη υπάρχουσας εμπειρίας».