«Άδικη και ανεξήγητη» χαρακτηρίζει την απόφαση των ΗΠΑ για την, σε βάρος της, επιβολή κυρώσεων η Τουρκία και αφήνει να εννοηθεί πως θα υπάρχουν αντίποινα σημειώνοντας πως θα ληφθούν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» καθώς και ότι η εξέλιξη αυτή «θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μας»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έσπευσε να απαντήσει στην απόφαση των ΗΠΑ να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της με αφορμή το θέμα της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την ως «άδικη».

Μάλιστα, αναφέρεται στον απερχόμενο Πρόεδρο Ντ. Τράμπ, υποστηρίζοντας ότι «Οι συνθήκες που οδήγησαν την Τουρκία να αγοράσει πυραύλους S-400 είναι πολύ καλά γνωστές. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ έχει επίσης εκφράσει την ορθότητα της απόφασης της Τουρκίας πολλές φορές παλαιότερα».

Σημειώνοντας ότι «οι αιτιάσεις των ΗΠΑ ότι η απόκτηση του συστήματος των S-400 θα δημιουργήσει αδυναμία στα αντίστοιχα συστήματα του ΝΑΤΟ, στερούνται τεχνικής βάσης, ενώ η Τουρκία έχει προτείνει στο ΝΑΤΟ τη σύσταση τεχνικής ομάδας επί του θέματος, σε αντικειμενικό και ρεαλιστικό έδαφος αντίθετα από πολιτικές μεροληψίες» τονίζεται πως:

«οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις προτάσεις για λύση του ζητήματος μέσω διαλόγου και διπλωματίας με τρόπο που ταιριάζει σε δύο συμμάχους και καταφεύγουν σε μονομερείς κυρώσεις, σε μια πράξη στερούμενη κάθε λογικής».

«Η Τουρκία» αναφέρει η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε αυτήν την απόφαση, που αναπόφευκτα θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μας, όπως και όποτε κρίνει σκόπιμο»,  υπογραμμίζοντας ότι η χώρα «θα προβεί στη λήψη μέτρων που θεωρεί απαραίτητα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας».