Τα σημεία πίεσης στο Σύστημα Υγείας δείχνουν ελαφρά υποχώρηση, όμως τα σημεία βελτίωσης δεν έχουν ανακουφίσει σημαντικά το συσσωρευμένο φορτίο νοσηρότητας στο ΕΣΥ και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Η μείωση των ενεργών κρουσμάτων που παρατηρήθηκε μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα συνεχίστηκε και το Σαββατοκύριακο, όπως εκτιμάται από τη μείωση των νέων διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στην Αττική, ο αριθμός των διαγνώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενώ η Θεσσαλονίκη παρουσίασε περίπου 20% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

«Η επιδημία στα βόρεια της χώρας εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, ενώ ελαφρύτερη είναι η εικόνα στο νότιο τμήμα της χώρας. Η ηλικιακή κατανομή των διαγνώσεων διατηρεί το βαρύ προφίλ νοσηρότητας όπως το έχουμε καταγράψει από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά, με τις διαγνώσεις πάνω των 40 να διατηρούν την υψηλότερη σχετική επίπτωση» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ είπε ότι η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων συνεχίζει την πτωτική πορεία, όπως και την προηγούμενη βδομάδα, ωστόσο, τόνισε ότι τα Σαββατοκύριακα, κατά κόρον, διαγινγώσκονται τα βαρύτερα περιστατικά.

Για τις συναντήσεις στις γιορτές, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «η πιο ασφαλής επιλογή»θα ήταν να μην βρεθούμε με ανθρώπους από άλλα νοικοκυριά».  Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό είναι λογικό να μην γίνει και εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά, αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, με τήρηση των μέτρων υγιεινής και προστασίας από όλους.