Κοινή γραμμή από Βρυξέλλες – Βερολίνο για την Τουρκία

Βρυξέλλες και Βερολίνο, σε κοινή γραμμή, στέλνουν μήνυμα ότι η Άγκυρα θα κριθεί, τόσο από τα λόγια όσο και από τις πράξεις. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, η Κομισιόν αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμα και για επιβολή κυρώσεων στη γείτονα.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι, η Ευρώπη παρακολουθεί τις ενέργειες της Τουρκίας και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, και προετοιμάζεται για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα γίνει η επανεκτίμηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Αυτό είναι το κοινό μήνυμα από Βρυξέλλες και Βερολίνο προς την Άγκυρα, μετά και τις διαρκείς υπομνήσεις της Αθήνας ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει ένα σαφές μήνυμα.

«Αυτά που συμβαίνουν τώρα στη Μεσόγειο, τόσο ως προς την Κύπρο όσο και ως προς το ζήτημα της επανένωσης της Κύπρου, αλλά και όσον αφορά την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, έχουν επιθετικό χαρακτήρα, θα έλεγα προκλητικό χαρακτήρα, είναι καλό σημάδι ότι το πλοίο Oruc Reis επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι, έχουμε όμως ακόμη τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Όλα είναι στο τραπέζι. Έχουμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες και θα δούμε την απόφαση των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε με βάση τις ενέργειες και τις ανακοινώσεις της Τουρκίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πήτερ Στάνο.

Στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Τρίτη, ο Νίκος Δένδιας, ενημερώνει τους Συμμάχους, μεταξύ άλλων, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ετοιμότητα της χώρας μας για διάλογο υπό τις γνωστές ρητές προϋποθέσεις.

Οι ΥΠΕΞ των συμμαχικών χωρών θα εξετάσουν ακόμα την ατζέντα «ΝΑΤΟ 2030» με θέμα την ενίσχυση της πολιτικής διάστασης της Συμμαχίας στο μέλλον.

«Είπα ξεκάθαρα ότι από τη στιγμή που το πλοίο (Oruc Reis) μπήκε στο λιμάνι, όπως μόλις πληροφορήθηκα, αυτό βοηθά στη μείωση της έντασης και διευκολύνει την πρόοδο (στις συνομιλίες)» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

0 υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, κάλεσε την Ελλάδα σε συνομιλίες, όπως τις ονόμασε, «απεμπλοκής», υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΝΑΤΟ.

«Δυστυχώς η γείτονά μας αποφεύγει επίμονα τις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις στο θέμα και επιζητεί λύσεις «σε άλλες πόρτες»» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Με συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, ΗΑΕ και Γαλλίας, ξεκίνησε στις ακτές της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο η στρατιωτική άσκηση Μέδουσα 10.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Μέδουσα, δύο ελληνικές φρεγάτες, αρματαγωγό, τέσσερα F16 και αεροσκάφος αεροναυτικής επιτήρησης, συμμετείχαν σε συνεκπαίδευση μονάδων Ελλάδας Αιγύπτου Γαλλίας και Κύπρου βορείως του λιμένα της Αλεξάνδρειας, εκτελώντας αποστολές προστασίας ναυτικών δυνάμεων και επιθετικές επιχειρήσεις.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Δημήτρης Θωμάς