Εμβόλιο Moderna: Αίτηση κατεπείγουσας έγκρισης προς ΗΠΑ και Ευρώπη

Διαδικασίες έγκρισης του εμβολίου της στις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές ανά τον κόσμο, ξεκινά η αμερικανική εταιρεία Moderna, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η αποτελεσματικότητα είναι της τάξης του 94% και 100% στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών. Το εμβόλιο δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη έως την άνοιξη του 2021, λέει η βρετανική κυβέρνηση. Η Moderna θα παράγει 20 εκατομμύρια δόσεις φέτος, αναμένεται να παραμείνει στις ΗΠΑ. Στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται να εξαταστεί το αίτημα της Moderna στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι η δεύτερη εταιρεία που ζητά την έγκριση εμβολίου mRNA -γετενετικό υλικό από κορονοϊό, που «ξεγελάει» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να κάνει «ακίδες» πρωτεϊνών και να τις επιτίθεται.

Τόσο τα εμβόλια της αμερικανικής Pfizer και BioNTech (Δανία) λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Η Pfizer και η BioNtech υπέβαλαν το εμβόλιο τους για έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ πριν από δέκα ημέρες, χωρίς ωστόσο να προβούν σε ανάλυση των παρενεργειών, εκτός από το να ανακοινώσουν ότι «δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια». Η Moderna ανακοίνωσε ότι οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν «ήπιες ή μέτριες, περιελάμβαναν πόνο, κόπωση και πονοκέφαλο, που ήταν γενικά βραχύβια».

Σύμφωνα με τη Moderna που ανακοίνωσε τελικά αποτελέσματα από τις δοκιμές του σταδίου 3, «μόνο 11 από τους 196 εθελοντές μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, ενώ εξ αυτών οι 185 δεν είχαν λάβει το εμβόλιο αλλά φάρμακα placebo (εικονικό). Υπάρχουν περίπου 30.000 άτομα στη μελέτη, ενώ το καθένα λαμβάνει δύο δόσεις εμβολίου ή εικονικού φαρμάκου.

Η μελέτη διάρκειας άνω των δύο μηνών διαπίστωσε επίσης ότι κανείς που μολύνθηκε από τον ιό μετά το εμβόλιο δεν υπέστη σοβαρή ασθένεια και ότι το εμβόλιο «δούλεψε» σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Οι  Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξασφαλίσει 100 εκατομμύρια δόσεις για 1,525 δισεκατομμύρια $ (1,16 δισεκατομμύρια λίρες), ενώ υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 15,25 δολάρια ανά δόση και 30,50 ανά άτομο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να γίνει η πρώτη δυτική χώρα που θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer και BioNTech εντός ημερών, με παραδόσεις των 40 εκατομμυρίων δόσεων. Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις 7 Δεκεμβρίου.

Πηγή: Daily Mail