Αθ. Τσακρής: Αναγκαία η ευρεία χρήση των τεστ για τον έλεγχο της πανδημίας

Παρά το γεγονός ότι κάποιοι επιδημιολογικοί δείκτες είναι σταθεροποιημένοι, η συνολική εικόνα της επιδημίας δεν μας επιτρέπει να κάνουμε σκέψεις για άρση του lockdown, έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας.

Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι η Ευρώπη, για δεύτερη φορά -και σε αυτό το κύμα της πανδημίας- υποτίμησε τη δυναμική του ιού. Το επιδημιολογικό φορτίο που υπήρχε το καλοκαίρι σε συνδυασμό με την αλλαγή της θερμοκρασίας τον Οκτώβριο, είχε αποτέλεσμα να παρουσιάσουν τα κρούσματα μία εκθετική αύξηση στη χώρα μας. Είναι πλέον ανάγκη εφαρμογής μοντέλων αντιστοίχων αυτών που εφαρμόζονται σε ασιατικές χώρες. Περιλαμβάνει μαζικούς μοριακούς εργαστηριακούς ελέγχους αλλά και την πιστή εφαρμογή των λεγομένων μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων που κλασικά είναι η χρήση της μάσκας η οποία πιστεύω ότι θα μείνει και που τείνει να γίνει και δική μας συνήθεια, η αποφυγή συναθροίσεων, η κοινωνική αποστασιοποίηση. Με όλα αυτά θα είναι εφικτό να πηγαίνουμε σε light lockdown.

Ο κ. Τσακρής επεσήμανε ότι χρειάζεται να γίνει μια πιο ευρεία χρήση των τεστ στην κοινότητα, πρέπει οι έλεγχοι να είναι εκτεταμένοι, γιατί είναι σημαντικό εργαλείο στην αναχαίτιση του ιού. Πρέπει να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί και οι προ-συμπτωματικοί φορείς για να μπορούν να απομονώνονται. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συνολική στρατηγική για τη διενέργεια περισσότερων τεστ για να έχουμε καλύτερη εικόνα στις περιφέρεις της χώρας, πως εξαπλώνεται η επιδημία και πως αποδίδουν τα μέτρα.