Γαλλία: Καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία – Στον δικαστή 4 αστυνομικοί για τον ξυλοδαρμό μουσικού παραγωγού

Ενώπιον δικαστή οδηγήθηκαν την Κυριακή οι τέσσερις αστυνομικοί που κατηγορούνται για τον άγριο ξυλοδαρμό ενός μαύρου μουσικού παραγωγού. Σοβαρά επεισόδια αμαύρωσαν τις μαζικές διαδηλώσεις του Σαββάτου στη Γαλλία κατά της αστυνομικής βίας και του νόμου περί καθολικής ασφάλειας για τους αστυνομικούς.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας Σύρος βραβευμένος φωτορεπόρτερ, συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα από αστυνομικούς στο κεφάλι. Ο βαρύς τραυματισμός του έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς ένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι η ελευθερία να καλύπτουν οι φωτορεπόρτερ και οι δημοσιογράφοι τις διαδηλώσεις.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές (133.000 σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, πάνω από 500.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές) συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις του Σαββάτου, που ξεκίνησαν ειρηνικά όμως κατέληξαν σε νύχτα ταραχών όχι μόνο στη γαλλική πρωτεύουσα αλλά και στη Λυών και στην πόλη Ρεν.

Η αστυνομία προχώρησε σε 81 συλλήψεις, εκ των οποίων οι 50 στο Παρίσι. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, τραυματίστηκαν συνολικά 62 αστυνομικοί, 39 στην περιφέρεια και 23 στο Παρίσι.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου διαδήλωσαν 46.000 πολίτες από την πλατεία της Δημοκρατίας μέχρι την πλατεία της Βαστίλλης, σημειώθηκαν οδομαχίες μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, ενώ κάηκαν πολλά αυτοκίνητα, μία μπυραρία, ένα περίπτερο και βανδαλίστηκαν καταστήματα.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Εΐτς αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας ότι παρατείνεται η κράτηση των τεσσάρων αστυνομικών που κατηγορούνται για τον άγριο ξυλοδαρμό ενός μαύρου μουσικού παραγωγού. Έρευνα διενεργείται σε βάρος τους από τη Γενική Επιθεώρηση της Εθνικής Αστυνομίας.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαϊωάννου