Τα 15 μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας

Μειώσεις φόρων, χιλιάδες προσλήψεις, αύξηση του κατώτατου μισθού και νέα μείωση στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού πάτησαν κατά βάση στις εξαγγελίες του Ζαππείου και συνδυάστηκαν με έναν απολογισμό της τετραετίας.

Ο κ. Τσίπρας έδειξε εμφανώς διάθεση επαναπροσέγγισης με τη μεσαία τάξη, η οποία υπερφορολογήθηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ ανάμεσα στα μέτρα που παρουσίασε ήταν και μη δημοσιονομικές παρεμβάσεις, όπως ο πολιτκός γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια (σήμερα μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης).

Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% για φυσικά πρόσωπα και προσωπικές επιχειρήσεις σε 2 δόσεις (2020-2021) και στο 80% για νομικά πρόσωπα σε ορίζοντα τριετίας ώστε να επιστρέψει στα προ μνημονίου επίπεδα (δεν είχε εξαγγελθεί στο Ζάππειο)

Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20% (ήταν στα αντίμετρα που ξεψηφίστηκαν - δεν είχε πει επ’ αυτού στο Ζάππειο)

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ και μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά για το 2020, μείωση 50% στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες

Μείωση φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιώνμε πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1000 κάτοικους

Μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές (Ζώνες Α & Β)

• Μείωση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 11%

Μείωση φόρου συνεταιρισμένων αγροτών

Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%

Δεν συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό η εξαγγελία του Ζαππείου για επαναφορά της έκπτωσης φόρου για τόκους στεγαστικών δανείων

500.000 νέες θέσεις εργασίας σε βάθος 4ετίας

Αύξηση κατώτατου μισθού 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 (άρα επαναφορά στα 750 ευρώ σε δύο χρόνια)

Αύξηση Εθνικής Σύνταξης

Αύξηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

Αύξηση των εισοδηματικών ορίων για το επίδομα παιδιού.

Πολλοί, πάντως, παρατήρησαν και την έμμεση παραδοχή του… «φάουλ» με τη 13η σύνταξη, που δόθηκε πριν τις ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος επέμενε να μιλά για 13η σύνταξη, είπε με νόημα πως «επαναφέραμε ένα σημαντικό τμήμα της 13ης σύνταξης, που είχε ολοσχερώς καταργηθεί».