• Αρχική
  • Πολιτική
  • Στη Βουλή η δικογραφία κατά Πολάκη για την καταγραφή της συνομιλίας με τον Στουρνάρα

Στη Βουλή η δικογραφία κατά Πολάκη για την καταγραφή της συνομιλίας με τον Στουρνάρα

Προς την Βουλή οδεύει η δικογραφία που αφορά στον αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλο Πολάκη και τη διερευνώμενη από την εισαγγελία καταγραφή της τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, μετά τις αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» για το δάνειο των 100.000 ευρώ που είχε λάβει από την Attica Bank.

Η συγκεκριμένη δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και αφορά στο κακούργημα της παράνομης καταγραφής τηλεφωνικής συνομιλίας (άρθρο 370Α παρ.1 Ποινικού Κώδικα). Η δικογραφία αποστέλλεται στη Βουλή, λόγω της βουλευτικής ιδιότητας του κ. Πολάκη και προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα αρθεί ή όχι η ασυλία του για το παραπάνω αδίκημα που είναι σε βαθμό κακουργήματος. 

Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε διενεργηθεί έρευνα από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο κ. Πολάκης κατέγραψε παράνομα την τηλεφωνική του συνομιλία με τον κεντρικό τραπεζίτη, λίγο μετά την αποκάλυψη για το δάνειο που είχε λάβει από την Attica Bank.

Στο πλαίσιο μάλιστα της έρευνας είχε κληθεί και είχε καταθέσει στον εισαγγελέα και ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε στην κατάθεσή του πως ο κ. Πολάκης κατέγραψε τη συνομιλία τους, κάτι το οποίο, όπως φέρεται να είπε, προκύπτει από σειρά αντικειμενικών περιστατικών.

Ειδικότερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, φέρεται να κατέθεσε στις εισαγγελικές αρχές πως ο ίδιος ο κ. Πολάκης του είπε πως τον καταγράφει. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα όσα φέρεται να έχει καταθέσει ο κ. Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ανέφερε πως αυτός έδωσε τη συνομιλία τους σε ιστοσελίδα.

Ακόμη, ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφορίες είχε καταθέσει στον εισαγγελέα πως δεν θα μπορούσε από μνήμης να γίνει η μεταφορά της συνομιλίας του με τον κ. Πολάκη με τέτοια πιστότητα και πως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανακάλεσε ότι προέβη σε καταγραφή μόνο όταν έγινε γνωστό ότι η παράνομη καταγραφή είναι αξιόποινη πράξη.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, η παράνομη καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας είναι κακούργημα, ενώ με το σχέδιο νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα, που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Δικαιοσύνης, το συγκεκριμένο αδίκημα μετατρέπεται σε πλημμέλημα. Πάντως, το σχέδιο νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα βρίσκεται σε διαβούλευση