• Αρχική
  • Πολιτική
  • Τελεσίγραφο Καμμένου σε Παπαχριστόπουλο: Αν δεν παραιτηθείς μέχρι αύριο το πρωί, θα σε διαγράψω

Τελεσίγραφο Καμμένου σε Παπαχριστόπουλο: Αν δεν παραιτηθείς μέχρι αύριο το πρωί, θα σε διαγράψω

«Αν μέχρι αύριο το πρωί (σ.σ. εννοεί το πρωί της Παρασκευής 8 Φεβρουαρίου) ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν παραιτηθεί από βουλευτής, τότε θα διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος αντιμετωπίζεται σαν ξένο σώμα και μάλιστα όταν μπήκε στην αίθουσα δεν αντάλλαξε ούτε καλημέρα με τους υπόλοιπους.
 

Ο βουλευτής που εξελέγη με τους ΑΝΕΛ αλλά έχει στοιχηθεί πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών κάθισε απέναντι από τον Πάνο Καμμένο και κοίταζε συνεχώς το κινητό του, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει έτσι την έκδηλη αμηχανία.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί τι απάντησε ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος σχετικά με το αν θα κάνει πράξη την δέσμευσή του για παραίτηση και επιστροφή της έδρας στο κόμμα ή αν θα αλλάξει ξανά τις αποφάσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαχριστόπουλος έδωσενέα ολιγοήμερη παράταση στην παραίτησή του, εως την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να ψηφίσει πρώτα υπερ της κύρωσης του Πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.


Καμμένος: Ο Κουίκ να παραδώσει την έδρα

Μετά το τελεσίγραφο στον Θανάση Παπαχριστόπουλο να παραιτηθεί από βουλευτής μέχρι αύριο το πρωί, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε και σε όσα αναμένονται να συμβούν μετά την αναμενόμενη από τους ΑΝΕΛ παραίτηση του κ. Παπαχριστόπουλου από τη βουλευτική έδρα, αφού πρώτος επιλαχών είναι ο Τέρενς Κουίκ, υφυπουργός Εξωτερικών σήμερα που επίσης έχει διαχωρίσει τη θέση του από τον Πάνο Καμμένο.

«Από κει και πέρα η ευθύνη ανήκει στον κ. Τσίπρα και στον κ.Κουίκ αν θα εκτελέσουν τη Μακεδονία ή ο Κουίκ θα παραδώσει την έδρα του στους ΑΝΕΛ όπου και ανήκει» επισήμανε ο Πάνος Καμμένος απαιτώντας από τον Τέρενς Κουίκ -εάν και εφόσον προηγηθεί η παραίτηση Παπαχριστόπουλου από τη βουλευτική έδρα- να παραιτηθεί κι αυτός του δικαιώματος της βουλευτικής έδρας ώστε να γίνει βουλευτής ο δεύτερος επιλαχών από τους ΑΝΕΛ στην εκλογική περιφέρεια της Β' Αθηνών.

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αποφασίζει για την ΚΟ των ΑΝΕΛ

Εκτός αυτού, σήμερα αναμένεται να παραδοθεί και η «ετυμηγορία» της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αναφορικά με την τύχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ εάν μείνει με 5 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται πως σε εάν ο κ. Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί τότε η έδρα του πηγαίνει στον κ. Τέρενς Κουίκ που είναι πιθανό να την κρατήσει και να ανεξαρτητοποιηθεί. Σε αυτό το ενδεχόμενο η ΚΟ των ΑΝΕΛ μένει με πέντε βουλευτές. Οι 4 έχουν εκλεγεί με το κόμμα του Πάνου Καμμένου και ο Αριστείδης Φωκάς με την Ενωση Κεντρώων. Η 2η παράγραφος του άρθρου 15 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει ως κατώτατο όριο διατήρησης ΚΟ τους 5 βουλευτές, αρκεί όμως αυτοί να έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα.

«O ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης παρέπεμψε το ζήτημα στην επιστημονική υπηρεσία υπογραμμίζοντας ότι θα σεβαστεί απόλυτα την γνωμοδότησή της.