• Αρχική
  • Πολιτική
  • Ζάεφ: Δεν έχω βρει τους 80 βουλευτές για την Συμφωνία των Πρεσπών

Ζάεφ: Δεν έχω βρει τους 80 βουλευτές για την Συμφωνία των Πρεσπών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Κίνημα Αλλαγής: μία είναι η λύση, εκλογές εδώ και τώρα! Μπακογιάννη: Ο Τσίπρας έχει τους 151 για να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών Δανέλλης: η ψήφος εμπιστοσύνης είναι συνδεδεμένη με τη Συμφωνία των Πρεσπών “Βόμβα” Κατσίκη: οι ΑΝΕΛ δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση SZ: ο Τσίπρας έπραξε τα δέοντα και η Μέρκελ θέλει να τον επαινέσει Ο Αμυράς απαντά στον Καμμένο μέσω ΑΝΤ1: Καλύτερα “νυφούλα”, παρά “ζωντοχήρα” (βίντεο) Χρυσοβελώνη στον ΑΝΤ1: η Κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της Σαρίδης στον ΑΝΤ1: Ψήφο εμπιστοσύνης πριν τις Πρέσπες δεν παίρνει από μένα η κυβέρνηση (βίντεο) ΝΔ: Θα χρειαστεί εξειδικευμένο συνεργείο για να ξεκολλήσει τον κ. Τσίπρα από την καρέκλα του Ζάεφ: η Ελλάδα δεν μπορεί να μας αρνηθεί τη “μακεδονική ταυτότητα” Δεν έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών για την ψήφιση των συνταγματικών τροποποιήσεων επισήμανε σε συνέντευξή του στο κανάλι TV Sitel, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα επέμενε ότι όχι μόνο έχει εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές, αλλά και ότι η συμφωνία μπορεί να ψηφιστεί τελικά και από περισσότερους.

«Η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για την ψήφιση των συνταγματικών τροποποιήσεων δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη» ανέφερε χαρακτηριστικά το βράδυ της Τετάρτης ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.Ωστόσο, ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ολόκληρη η διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί με επιτυχία τόσο στη «Μακεδονία» όσο και στην Ελλάδα.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κίνημα BESA αλλά και η “Συμμαχία για τους Αλβανούς” που είχαν καταθέσει «τροπολογίες επί των τροπολογιών του Συντάγματος» μπλόκαραν τη συνέχιση της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Το BESA ζητά με τις συνταγματικές αλλαγές να ξεκαθαρίζεται ότι το κράτος δεν είναι μονοεθνικό, όπως αφήνει να εννοηθεί η πρόβλεψη για την υπηκοότητα («μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας») και η τροπολογία για την διασπορά.

Από την πλευρά της, η “Συμμαχία για τους Αλβανούς” ζητά τη συνταγματική κατοχύρωση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια, να προστεθεί στο προοίμιο του Συντάγματος δίπλα στις λέξεις “ανεξάρτητη και κυρίαρχη” η λέξη “πολυεθνική” και η αναφορά σε “μακεδονικό λαό” να αντικατασταθεί από αναφορά σε “πολίτες”, προκειμένου να τονιστεί ο πολυεθνικός χαρακτήρας του κράτους.