• Αρχική
  • Πολιτική
  • Τζανακόπουλος για δηλώσεις Γιλντιρίμ: Δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος

Τζανακόπουλος για δηλώσεις Γιλντιρίμ: Δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος

«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε τη διεύρυνση του θέματος με ψυχραιμία και απόλυτη σοβαρότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ότι οι γείτονες κατεβάσαν την ελληνική σημαία από βραχονησίδα.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι «η δήλωση του Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα».

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδειχθεί ούτε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών ούτε, βέβαια, οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.


«Οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και με τους υπόλοιπους θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας τον Αύγουστο του 2018, συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό», δήλωσε το κυβερνητικό στέλεχος.

«Έχει προεξοφληθεί ότι οδεύουμε προς μια καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης», είπε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Ο ίδιος σχολίασε ότι «σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας η ΝΔ αμφισβήτησε τη δυνατότητα της χώρας να διεκδικήσει μια καθαρή έξοδο», για να τονίσει πως «για άλλη μια φορά όμως το πολιτικό της σχέδιο αυτό κατέρρευσε υπό το βάρος της ίδιας της πραγματικότητας».


«Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζουν την μεγάλη προσπάθεια για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης», δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε, μάλιστα, ότι στη διαπραγμάτευση αυτή η ελληνική κυβέρνηση εστίασε σε δύο κυρίως ζητήματα:

«Πρώτον την σύνθετη ονομασία και δεύτερον την ισχύ της ονομασίας έναντι όλων πράγμα που προϋποθέτει τη σχετική συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα».

«Η συμφωνία για να είναι δίκαιη και βιώσιμη πρέπει να καλύπτει αυτές τις δύο προϋποθέσεις», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος